5
(803)

Dzisiaj mam dla Was przepis na mazurek czekoladowy z mleczną i białą czekoladą. Ciasto zrobiłam wg mojego ulubionego przepisu na kruchy spód do tarty – z dodatkiem mielonych migdałów – to daje mu niepowtarzalny smak i idealnie pasuje do czekolady. Dekoracja jest właściwie dowolna. Ja z białej czekolady zrobiłam wzorek, tzw. jodełki. Na wierzchu ułożyłam kolorowe jajka z białej czekolady, a brzegi posypałam krokantem z orzechów.

Początkowo chciałam brzegi mazurka ozdobić plecionką z ciasta. Trochę wygrał jednak leń i zrobiłam kulki z ciasta, które ułożyłam wzdłuż każdej krawędzi – i chyba wyszło całkiem fajnie 🙂

Także jeśli szukacie pomysłu jak udekorować mazurka wielkanocnego to wrzucam też prymitywny rysunek jak wykonać szlaczki na czekoladzie 🙂

Mazurek najlepiej smakuje schłodzony.

Na wielkanocny stół polecam też pyszną babkę piaskową – przepis tutaj 🙂

Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy

Składniki na 1 prostokątny mazurek

Prostokątna blaszka z piekarnika

Kruche ciasto

  • 250 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 g soli

Ciemna polewa

  • 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 90 ml śmietanki kremówki

Jasna polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo (obie rzeczy kupiłam w Lidlu)

  • jajka z białej czekolady do ozdoby
  • krokant orzechowy (można użyć też posiekanych orzechów)

Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszce. Dociąć do kształtu równego prostokąta. Ciasto powinno być trochę mniejsze niż blaszka.

Z pozostałego ciasta uformować równej wielkości kulki i ułożyć je wzdłuż każdej krawędzi na cieście.

Ciasto włożyć do lodówki na 1h.

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasto piec przez 30 minut. Ostudzić.

Mazurek czekoladowy

W jednym rondelku umieścić śmietankę z ciemną czekoladą, a w drugim śmietankę z białą czekoladą. Roztopić na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dokładnie wymieszać, żeby mieć jednolitą masę.

Wylać na ostudzone ciasto ciemną czekoladę. Dokładnie rozprowadzić na środku. Czekolada bardzo szybko gęstnieje, więc trzeba to zrobić sprawnie, najlepiej korzystając z silikonowej szpatułki.

Następnie, korzystając ze szprycy dekoracyjnej (ale może być też zwykła strzykawka) robimy białą czekoladą równoległe linie w równych odstępach na ciemnej czekoladzie. Potem trzeba prostopadle do narysowanych linii przejechać szpikulcem lub wykałaczką, również w równych odstępach, przecinając białe linie i tworząc szlaczki.

Dla ułatwienia poniżej mój prymitywny rysunek 🙂 Białe linie przedstawiają linie z białej czekolady. Czerwone linie to ruchy jakie wykonujemy wykałaczką lub szpikulcem po całej polewie.

Mazurek czekoladowy

Udekorować mazurek jajkami z czekolady i krokantem. Zostawić do zastygnięcia.

Mazurek najlepiej smakuje schłodzony.

Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 803

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Karolina says:

    A zmielone migdały można czymś zastąpić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *