5
(2544)

Te mięciutkie jagodzianki z kruszonką to HIT! Niedawno koleżanka upiekła takie do pracy i mówię Wam – przepadłam! Zjadłam chyba ze 4. Ciasto jest tak delikatne i mięciutkie, że rozpływa się w ustach. W zależności czy ktoś woli więcej lub mniej jagód to można ich dać według upodobań. Są rewelacyjne, gwarantuję 🙂 Dzięki Ewa za przepis <3 Nie zmienię go nigdy na żaden inny 🙂

Zapraszam też po przepisy na inne słodkie przekąski tutaj 🙂

Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką

Składniki na ok 15 sztuk

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 250 g mleka
  • 100 g cukru
  • 35 g drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 400 g jagód dla ilości jak na zdjęciach (jeśli ktoś woli mocniej nadziane to proponuję podwoić ilość wszystkich składników)
  • 40 g cukru
  • 35 g skrobi ziemniaczanej

Kruszonka

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Dodatkowo

  • 2 jajka do posmarowania
  • 2 łyżeczki mleka
  • cukier poder do posypania
  • olej do natluszczenia miski

Przygotowanie

  1. Mleko lekko zagrzać i wymieszać z cukrem i drożdżami. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie.
  2. Przełożyć do natłuszczonej olejem miski i szczelnie owinąć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Ja zostawiłam ciasto na 12h do wyrośnięcia w lodówce (wyrobiłam wieczorem a piekłam jagodzianki rano).
  3. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i formować kulki po około 60 g każda. Ułożyć na opruszonym mąką blacie i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i skrobią.
  5. Po tym czasie kulki spłaszczyć ręką lub lekko rozwałkować i nakładać po 1-2 łyżek jagód. Ja rozpłaszczam wszystkie kulki i rozkładam równomiernie jagody, żeby starczyło na wszystkie jagodzianki.
  6. Zlepić brzegi ciasta i układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  7. Składniki na kruszonkę szybko wyrobić (najlepiej w malakserze).
  8. Posmarować jagodzianki rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać kruszonką.
  9. Piec 15 minut w 200 stopniach.
  10. Ostudzone jagodzianki posypać cukrem pudrem.

Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką
Mięciutkie jagodzianki z kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2544

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

25 Comments

  1. Gnusiel says:

    Mleko w gramach? Nie istnieje inna miara?

    1. Przyjmuje się, że 1 g równa się 1 ml, więc proszę zastosować taką samą wartość w ml 🙂

  2. Małgorzata says:

    czy mozna dać mrożone jagody

    1. można, tylko proszę ich nie rozmrażać przed nadziewaniem 🙂

      1. Wiola says:

        Dzisiaj piekłam z tego przepisu i potwierdzam PRZEPYSZNE

  3. W piekarniku grzałka góra/dół? 🙂

      1. Jagodzianki, mięciutkie i przepyszne 😋
        Super byłoby, gdyby do przepisu dodawała Pani kaloryczność.
        Pozdrawiam

    1. na jak długo można zostawić ciasto w lodówce do wyrośnięcia ? ( czy można dłużej niż 12 godzin?)

      1. Może stać 2-3 dni 🙂

  4. Mirka says:

    Wszystko fajnie, tylko proszę ograniczyć reklamy na stronie. Przepis kiepsko czytelny przez nie.

  5. Jagodzianki wyszły mistrzostwo świata !!!!! Poalceam!!! Mięciutkie rozpływające się w ustach 😋🙂

  6. czy ciasto może zostać dłużej niż 12 godz w lodówce ?

    1. Czy jagodzianki po upieczeniu są również miękkie na drugi dzień?

      Pozdrawiam

      1. tak, na drugi dzień też są miękkie, jeśli są przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce 🙂

  7. ile dać suszonych drożdży bo nie mam świeżych:(

    1. 2 opakowania, po 7-8g każde

    2. kasia says:

      hej, daj znac czy wyszly Ci drozdzowki z suszonych drozdzy? tez chce zrobic:)

  8. ciasto wyszło bardzo leiste? czy takie powinno być? 😉

    1. potem gęstnieje 🙂

  9. Przepyszne, robiłam wczoraj i wyszły wyśmienite, powtórzę jeszcze nie raz 🙂

  10. Hejka 🙂 Chciałam się upewnić czy masło zagniatać od razu ze wszystkimi składnikami? Czytałam że tłuszcz do drożdżowego dodaje się w późniejszej fazie zagniatania….

  11. Obłędne! Pierwszy przepis i już wiem że z innego nie będę korzystać! Pyszniutkie, mięciutkie, rozpływają się w ustach😋😋😋 rano robiłam a teraz zaczynam druga turę jagodzianek. Do wieczora nie dotrwały😁Dziękuję za wspaniały przepis! 😘

  12. Czy po wyrobieniu ciasta muszę poczekać aż wyrośnie i dopiero mogę wsadzić do lodówki na noc czy można od razu po wyrobieniu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *