Te mięciutkie jagodzianki z kruszonką to HIT! Niedawno koleżanka upiekła takie do pracy i mówię Wam – przepadłam! Zjadłam chyba ze 4. Ciasto jest tak delikatne i mięciutkie, że rozpływa się w ustach. W zależności czy ktoś woli więcej lub mniej jagód to można ich dać według upodobań. Są rewelacyjne, gwarantuję 🙂 Dzięki Ewa za przepis <3 Nie zmienię go nigdy na żaden inny 🙂
Zapraszam też po przepisy na inne słodkie przekąski tutaj 🙂
Składniki na ok 15 sztuk
Ciasto
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
- 100 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 35 g drożdży
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie
- 400 g jagód dla ilości jak na zdjęciach (jeśli ktoś woli mocniej nadziane to proponuję podwoić ilość wszystkich składników)
- 40 g cukru
- 35 g skrobi ziemniaczanej
Kruszonka
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
Dodatkowo
- 2 jajka do posmarowania
- 2 łyżeczki mleka
- cukier poder do posypania
- olej do natluszczenia miski
Przygotowanie
Mleko lekko zagrzać i wymieszać z cukrem i drożdżami. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie.
Przełożyć do natłuszczonej olejem miski i szczelnie owinąć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Ja zostawiłam ciasto na 12h do wyrośnięcia w lodówce (wyrobiłam wieczorem a piekłam jagodzianki rano).
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i formować kulki po około 60 g każda. Ułożyć na opruszonym mąką blacie i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i skrobią.
Po tym czasie kulki spłaszczyć ręką lub lekko rozwałkować i nakładać po 1-2 łyżek jagód. Ja rozpłaszczam wszystkie kulki i rozkładam równomiernie jagody, żeby starczyło na wszystkie jagodzianki.
Zlepić brzegi ciasta i układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Składniki na kruszonkę szybko wyrobić (najlepiej w malakserze).
Posmarować jagodzianki rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać kruszonką.
Piec 15 minut w 200 stopniach.
Ostudzone jagodzianki posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Mleko w gramach? Nie istnieje inna miara?
Przyjmuje się, że 1 g równa się 1 ml, więc proszę zastosować taką samą wartość w ml 🙂
czy mozna dać mrożone jagody
można, tylko proszę ich nie rozmrażać przed nadziewaniem 🙂
W piekarniku grzałka góra/dół? 🙂
tak 🙂