Te mięciutkie jagodzianki z kruszonką to HIT! Niedawno koleżanka upiekła takie do pracy i mówię Wam – przepadłam! Zjadłam chyba ze 4. Ciasto jest tak delikatne i mięciutkie, że rozpływa się w ustach. W zależności czy ktoś woli więcej lub mniej jagód to można ich dać według upodobań. Są rewelacyjne, gwarantuję 🙂 Dzięki Ewa za przepis <3 Nie zmienię go nigdy na żaden inny 🙂
Zapraszam też po przepisy na inne słodkie przekąski tutaj 🙂
Składniki na ok 15 sztuk
Ciasto
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
- 100 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 35 g drożdży
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie
- 400 g jagód dla ilości jak na zdjęciach (jeśli ktoś woli mocniej nadziane to proponuję podwoić ilość wszystkich składników)
- 40 g cukru
- 35 g skrobi ziemniaczanej
Kruszonka
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
Dodatkowo
- 2 jajka do posmarowania
- 2 łyżeczki mleka
- cukier poder do posypania
- olej do natluszczenia miski
Przygotowanie
- Mleko lekko zagrzać i wymieszać z cukrem i drożdżami. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie.
- Przełożyć do natłuszczonej olejem miski i szczelnie owinąć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Ja zostawiłam ciasto na 12h do wyrośnięcia w lodówce (wyrobiłam wieczorem a piekłam jagodzianki rano).
- Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i formować kulki po około 60 g każda. Ułożyć na opruszonym mąką blacie i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i skrobią.
- Po tym czasie kulki spłaszczyć ręką lub lekko rozwałkować i nakładać po 1-2 łyżek jagód. Ja rozpłaszczam wszystkie kulki i rozkładam równomiernie jagody, żeby starczyło na wszystkie jagodzianki.
- Zlepić brzegi ciasta i układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- Składniki na kruszonkę szybko wyrobić (najlepiej w malakserze).
- Posmarować jagodzianki rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać kruszonką.
- Piec 15 minut w 200 stopniach.
- Ostudzone jagodzianki posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Mleko w gramach? Nie istnieje inna miara?
Przyjmuje się, że 1 g równa się 1 ml, więc proszę zastosować taką samą wartość w ml 🙂
czy mozna dać mrożone jagody
można, tylko proszę ich nie rozmrażać przed nadziewaniem 🙂
Dzisiaj piekłam z tego przepisu i potwierdzam PRZEPYSZNE
W piekarniku grzałka góra/dół? 🙂
tak 🙂
Jagodzianki, mięciutkie i przepyszne 😋
Super byłoby, gdyby do przepisu dodawała Pani kaloryczność.
Pozdrawiam
na jak długo można zostawić ciasto w lodówce do wyrośnięcia ? ( czy można dłużej niż 12 godzin?)
Może stać 2-3 dni 🙂
Wszystko fajnie, tylko proszę ograniczyć reklamy na stronie. Przepis kiepsko czytelny przez nie.
Jagodzianki wyszły mistrzostwo świata !!!!! Poalceam!!! Mięciutkie rozpływające się w ustach 😋🙂
czy ciasto może zostać dłużej niż 12 godz w lodówce ?
Czy jagodzianki po upieczeniu są również miękkie na drugi dzień?
Pozdrawiam
tak, na drugi dzień też są miękkie, jeśli są przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce 🙂
ile dać suszonych drożdży bo nie mam świeżych:(
2 opakowania, po 7-8g każde
hej, daj znac czy wyszly Ci drozdzowki z suszonych drozdzy? tez chce zrobic:)
ciasto wyszło bardzo leiste? czy takie powinno być? 😉
potem gęstnieje 🙂
Przepyszne, robiłam wczoraj i wyszły wyśmienite, powtórzę jeszcze nie raz 🙂
Hejka 🙂 Chciałam się upewnić czy masło zagniatać od razu ze wszystkimi składnikami? Czytałam że tłuszcz do drożdżowego dodaje się w późniejszej fazie zagniatania….
tak, od razu 🙂
Obłędne! Pierwszy przepis i już wiem że z innego nie będę korzystać! Pyszniutkie, mięciutkie, rozpływają się w ustach😋😋😋 rano robiłam a teraz zaczynam druga turę jagodzianek. Do wieczora nie dotrwały😁Dziękuję za wspaniały przepis! 😘
Czy po wyrobieniu ciasta muszę poczekać aż wyrośnie i dopiero mogę wsadzić do lodówki na noc czy można od razu po wyrobieniu?