Serniki są pyszne. Ich mniejsze odpowiedniki są idealne na przekąski dla gości lub do zabrania do biura. Mini serniczki na spodzie brownie sprawdzą się idealnie do popołudniowej kawy.
Składniki
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka
- 250 g twarogu w kostce
- 2 jajka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 3 cukry waniliowe
- 1,5 szklanki drobnego cukru
Spód brownie:
- 200 g masła
- 600 g masy kajmakowej
- 140 g masła
- 140 g gorzkiej czekolady z zawartością 90% kakao
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 10 g drobnego cukru
Opcjonalnie:
- Masa krówkowa
- Truskawki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem.
- Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy maślanej.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać, dodając na końcu przesianą mąkę i żółtka i łącząc wszystkie składniki.
- Wykładać po łyżeczce ciasta do papilotek włożonych do foremek na muffinki.
Masa serowa:
- Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodać budyń i wymieszać, dodając na końcu jajka i dokładnie miksując.
- Wykładać na czekoladowy spód po 3 łyżeczki masy serowej.
- Opcjonalnie, przed nałożeniem masy serowej można dodać na spód po łyżeczce kajmaku.
- Piec 20 minut w 180 stopniach.