Mini serniczki na spodzie brownie z krówkowym wnętrzem

5
(1)

Serniki są pyszne. Ich mniejsze odpowiedniki są idealne na przekąski dla gości lub do zabrania do biura. Mini serniczki na spodzie brownie z krówkowym wnętrzem sprawdzą się idealnie do popołudniowej kawy.

Zapraszam po inne przepisy na serniki tutaj!

Mini serniczki na spodzie brownie z krówkowym wnętrzem
Mini serniczki na spodzie brownie

Składniki

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 250 g twarogu w kostce
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 3 cukry waniliowe
  • 1,5 szklanki drobnego cukru 

Spód brownie:

  • 200 g masła
  • 600 g masy kajmakowej
  • 140 g masła
  • 140 g gorzkiej czekolady z zawartością 90% kakao
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 10 g drobnego cukru

Opcjonalnie:

  • Masa krówkowa
  • Truskawki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. 
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  3. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy maślanej.
  4. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać, dodając na końcu przesianą mąkę i żółtka i łącząc wszystkie składniki.
  5. Wykładać po łyżeczce ciasta do papilotek włożonych do foremek na muffinki.

Masa serowa:

  1. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodać budyń i wymieszać, dodając na końcu jajka i dokładnie miksując.
  3. Wykładać na czekoladowy spód po 3 łyżeczki masy serowej.
  4. Opcjonalnie, przed nałożeniem masy serowej można dodać na spód po łyżeczce kajmaku.
  5. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Mini serniczki na spodzie brownie z krówkowym wnętrzem
Mini serniczki na spodzie brownie

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *