5
(2497)

Muffinki czekoladowe z bananami są pyszne i wilgotne. Mocno czekoladowy smak i wyczuwalny smak bananów świetnie się ze sobą łączą. Przepis jest prosty i sprawdzi się na każdą okazję, np. na wypiek muffinek do szkoły czy przedszkola, nawet na wspólne pieczenie z dzieciakami 🙂 To też super sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.

Zapraszam po inne przepisy na muffinki tutaj 🙂

Muffinki czekoladowe z bananami

Muffinki czekoladowe z bananami

Muffinki czekoladowe z bananami
Muffinki czekoladowe z bananami

Składniki na ok 12 sztuk

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (góra/dół). W foremkach na muffinki umieść papilotki.

Banany rozgnieć widelcem. Zmiksuj je z olejem i jajkiem przez około 3 minuty.
W oddzielnej dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj mieszankę mąki do mieszanki bananowej i wymieszaj do połączenia składników.

Sodę oczyszczoną wymieszaj z octem i dodaj do ciasta.

Czekoladę posiekaj i wmieszaj w ciasto.

Nakładaj ciasto do papilotek do 3/4 wysokości.

Piecz 25-35 minut, w zależności od wielkości papilotek (moje piekły się 35 minut). Szpikulec, wbity na środek muffinki nie powinien mieć pozostałości mokrego ciasta.

Muffinki czekoladowe z bananami
Muffinki czekoladowe z bananami
Muffinki czekoladowe z bananami
Muffinki czekoladowe z bananami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2497

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *