Przekąski Babeczki i muffinki Ciasta Przekąski słodkie Śniadanie

Rewelacyjne muffinki marchewkowe

4.9
(1880)

Ten przepis na muffinki marchewkowe jest fenomenalny. Muffinki są wilgotne i rozpływają się w ustach. Poza marchewką znajdziemy w nich również starte jabłko, mus jabłkowy bez cukru (u mnie domowy), śliwki suszone, orzechy oraz wyraziste przyprawy. Bazą ciasta jest mąka pełnoziarnista, więc są dodatkowo bardziej syte i wartościowe. Sprawdzą się idealnie jako muffinki śniadaniowe czy muffinki do pracy do pudełka.

Takie fit muffinki z pewnością są lepszym wyborem niż kupne słodycze. Ktoś może powiedzieć, że tu też jest cukier, olej itp… Tak, ale pamiętajmy, że można jeść wszystko, jedynie z umiarem. A poza cukrem i olejem znajdziemy tu też inne wartościowe składniki, takie jak mąka pełnoziarnista, jabłka, marchew czy orzechy. Kaloria, kalorii nie równa 🙂

Jedna muffinka ma około 200 kalorii.

Inne muffinki znajdziecie tutaj 🙂

Muffinki marchewkowe 3
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe 5
Muffinki marchewkowe

Składniki na ok 16 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego (przepis tutaj)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 starte jabłko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 filiżanki tartej marchewki (około 3 średnie sztuki)
  • ok 10 śliwek suszonych, pokrojone w kawałki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

Przygotowanie

Foremki do muffinek wysmarować masłem. wyłożyć papierowymi wkładkami i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 C.


Do dużej miski wsypać mąkę, cukiry, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól, dobrze wymieszać. Dodać mus jabłkowy, olej i jabłka, zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać marchewkę, pokrojone w małe kawałki śliwki i posiekane orzechy włoskie;, wymieszać do połączenia składników. Rozdzielić ciasto równomiernie do przygotowanych foremek na muffinki.


Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 10 minut.

Ostudzić muffinki w foremce przez 5 minut, a następnie wyciągnąć i ułożyć na kratce do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Muffinki marchewkowe 2
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe 10
Muffinki marchewkowe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 1880

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.