5
(1)

Muffinki potrójnie czekoladowe zawierają 3 rodzaje czekolady – gorzką, mleczną i białą. Można zrobić je też używając tylko np. gorzkiej i białej lub gorzkiej i mlecznej, jednak myślę, że te trzy rodzaje pasują idealnie. Jak nietrudno się domyślić muffinki są bardzo mocno czekoladowe 🙂 Ten przepis na muffinki dostałam kiedyś od kogoś i bardzo lubię do niego wracać.

Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na muffinki to polecam też wersję waniliową z jagodami – można użyć mrożonych owoców, co znacząco ułatwia sprawę np. zimą 🙂 Link do przepisu tutaj.

Muffinki potrójnie czekoladowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 450 g mąki
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g białej lub mlecznej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 600 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 50 g kakao
  • 170 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Jajka zmiksować lekko z roztopionym i ostudzonym masłem i śmietaną.
  • Do tego dodać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
  • Czekolady drobno posiekać i wymieszać z ciastem.
  • Nakładać ciasto do papilotek włożonych do foremek na muffinki.
  • Piec 25 minut.
  • Wyjąć i ostudzić.
Muffinki potrójnie czekoladowe
muffinki potrojnie czekoladowe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *