5
(354)

Dzisiaj mam dla Was przepis ma muffinki z borówkami bez jajek. Jeśli ktoś chce to można zastąpić zwykłe mleko, mlekiem roślinnym i wtedy uzyskamy przepis na wegańskie muffinki z borówkami 🙂 Babeczki wychodzą bardzo puszyste i wilgotne, nie za słodkie – idealne na przekąskę. Borówki można zastąpić jagodami.

Jaką foremkę do pieczenia muffinek polecam?

O ile nie przepadam za silikonowymi foremkami to w przypadku muffinek od jakiegoś czasu korzystam właśnie z takiej foremki i jest rewelacyjna. Muffinki czasami lubią wykipieć. W przypadku zwykłych foremek metalowych powodowało to, że zawsze miałam resztki spalonego ciasta na foremce, co z czasem wyglądało nieestetycznie. W przypadku foremek silikonowych nie ma takiego problemu – całość doskonale się zmywa w zmywarce i foremka wygląda jak nowa, bez śladu przypalenia. Można umieścić w niej papilotki lub piec muffinki bez papilotek, natłuszczając jedynie foremki.

Inne przepisy na babeczki znajdziecie tutaj 🙂

Muffinki z borówkami bez jajek
Muffinki z borówkami bez jajek
Muffinki z borówkami bez jajek
Muffinki z borówkami bez jajek
Muffinki z borówkami bez jajek
Muffinki z borówkami bez jajek

Składniki na ok 16 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 3/4 do 1 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki dowolnego oleju o neutralnym smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych borówek/jagód (zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 C. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem.
W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i skórkę z cytryny.
W misce miksera zmiksuj cukier, mleko, olej, ekstrakt i ocet.
Dodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj aż się połączą. Nie mieszaj zbyt mocno.
Delikatnie wsyp jagody i wymieszaj gumową szpatułką.


Napełnij foremki na babeczki w około 2/3.
Piecz w 200C przez 15 minut i zmniejsz temperaturę do 175C i piecz przez kolejne 8 minut lub do momentu, gdy drewniany szpikulec wbity w ciasto wyjdzie czysty.


Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 5 minut. Następnie wyjmij babeczki z foremek i ostudź na kratce.

Muffinki z borówkami bez jajek
Muffinki z borówkami bez jajek
Muffinki z borówkami bez jajek
Muffinki z borówkami bez jajek

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 354

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

4 Comments

  1. piec z termoobiegiem czy bez?

    1. Marzanna says:

      Ja piekłam na dwóch półkach z termoobiegiem, w temp. 175 przez 15 minut a potem 155 stopni przez 8 minut. Udały sie.

  2. Marzanna says:

    Bardzo ciekawy i prosty w wykonaniu przepis. Babeczki pysznie urosły. Smakują z mleczkiem wyśmienicie.

    1. Czy można pominąć ocet? Ewentualnie czymś zastąpić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *