5
(7)

Muffinki z jagodami powstały, ponieważ zmusił mnie do tego zapas mrożonych owoców z ubiegłego lata. Niezwykle prosty i szybki przepis. A smakują naprawdę super. Zamiast jagód można użyć też borówek.

Inne muffinki znajdziecie tutaj 🙂

Z owocami

Składniki na ok. 15 sztuk

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 lub cała (wg uznania) szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 cukier waniliowyszczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 60-70 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • aromat waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich (ja użyłam mrożonych)
  • 4 łyżki cukru pudru + kilka kropel gorącej wody na lukier

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Wymieszać osobno składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukry.
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko, olej, roztopione masło, aromat waniliowy oraz skórki z cytryny.
  4. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych i dokładnie miksować.
  5. Na koniec dodać zamrożone jagody/borówki i delikatnie wymieszać łyżką.
  6. Nakładać ciasto do papilotek umieszczonych w foremkach. Ja nakładam po brzegi.
  7. Piec ok. 40 minut.
  8. Po ostudzeniu zrobić lukier i polukrować.
Z owocami
Muffinki z jagodami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *