5
(1)

Mus jabłkowy przyda nam się przede wszystkim do wypieków. Możemy nadmiar przechowywać spokojnie w zawekowanych słoikach przez kilka miesięcy.

Ciekawostka – być może się z tym spotkaliście, ale np. w Niemczech bardzo popularne są placki ziemniaczane właśnie z musem jabłkowym 🙂 Mieszkając w Niemczech jadłam je tak bardzo często i muszę powiedzieć, że odpowiada mi takie połączenie, choć może to kwestia tego, że byłam tak nauczona od dziecka – ale jeśli ktoś lubi nowe smaki to polecam, być może Wam też posmakuje 🙂

Przepis możecie wykorzystać do tego ciasta – przepis tutaj 🙂

Mus jabłkowy
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy

Składniki na ok 800 g musu

  • 1 kg jabłek
  • 30 g soku z cytryny

Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w rondlu razem z sokiem z cytryny i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Zblendować wszystko w malakserze albo blenderem ręcznym. Przelać do słoika albo użyć do wybranego przepisu.

Mus jabłkowy
Mus jabłkowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Najlepszy do placków i naleśników 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *