5
(3872)

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną, klasyczną szarlotkę. Jest to najlepsza szarlotka w bardzo prostym wydaniu. Duża ilość jabłek jest tutaj kluczem do sukcesu, najlepiej żeby były bardzo kwaśne 🙂

Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z jabłkami tutaj 🙂

Najlepsza szarlotka
Najlepsza szarlotka

Najlepsza szarlotka
Najlepsza szarlotka

Składniki na blachę 35×40 cm

Ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 380 g schłodzonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jajka

Dodatkowo

  • 2 kg jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych
  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie

Ciasto

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w malakserze lub robocie, będzie dość klejące.
  2. Ciasto podzielić na pół. Można je lekko obtoczyć w mące, żeby się łatwiej formowało.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Wyłożyć na dnie połowę ciasta i nakłuć widelcem. Schłodzić w zamrażarce lub lodówce przez 1 godzinę.
  5. Drugą połowę ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Jabłka

  1. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych drobno pokroić w kostkę lub rozdrobnić w malakserze.
  2. Wrzucić do dużego garnka i wsypać 3-4 łyżki cukru (w zależności czy jabłka są bardzo kwaśne czy nie – jeśli jabłka nie są kwaśne to cukier można pominąć).
  3. Jabłka prażyć tak długo, dość często mieszając, aż zaczną się rozpadać i powstanie gęsty mus.
  4. Ostudzić.

Wykończenie

  1. Ostudzone jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto.
  2. Drugą połowę ciasta wyciągnąć z lodówki i odrywać małe kawałki.
  3. Uformować kulkę i rozpłaszczyć ją w dłoni, a następnie wykładać na jabłka.
  4. W ten sposób pokryć całą powierzchnię ciasta, żeby jabłka były pod ciastem.
Najlepsza szarlotka

5. Ciasto przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.

6. Piec 60 minut w 180 stopniach.

Najlepsza szarlotka
Najlepsza szarlotka
Najlepsza szarlotka
Najlepsza szarlotka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3872

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *