5
(2987)

Dzisiaj chciałam Wam podrzucić przepis na najlepsze naleśniki Michela Roux, francuskiego szefa kuchni i restauratora (tak,tak, znowu ta Francja :)) No i może pomyślicie, że co może być szczególnego w naleśnikach. 90% ludzi robi naleśniki na oko. Ja też tak zazwyczaj robiłam… dopóki nie spróbowałam tego przepisu 🙂 I gwarantuję, że będziecie mieć podobnie. Te naleśniki są przepyszne. Cieniutkie, a zarazem delikatne i aksamitne. Można je jeść nawet bez dodatków 🙂

Najlepsze naleśniki
Najlepsze naleśniki

Składniki na 7-8 sztuk na patelni 28 cm

na mniejszej patelni wyjdzie więcej

  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 125 g mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 15 g drobnego cukru (do wytrawnych naleśników dać tylko ok 5 g)
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawić na 1h. Ten krok jest bardzo ważny i nie powinno się go pomijać 🙂

Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Ja rozpuszczam 1 łyżkę masła w mikrofalówce i smaruję patelnię pędzelkiem.

Nalewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego i smażyć aż ciasto się zarumieni. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 10-20 sekund.

Naleśniki smakują najlepiej od razu po przygotowaniu.

Najlepsze naleśniki
Najlepsze naleśniki
Najlepsze naleśniki

Inne słodkie przekąski znajdziecie tutaj 🙂

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2987

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 Comments

  1. Naleśniki wyglądają świetnie 😉

  2. GOSIA says:

    wow zawsze wydawalo mi się że tajemnica dobrych naleśnikow to woda najlepiej gazowana, a tu jej nie ma, szok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *