Inspiracja prosto z Francji. Tarta z gruszkami z regionu Normandia to taka klasyka francuskich wypieków. We Francji królują tarty. Te z gruszkami i jabłkami są bardzo popularne. Sekretem przepisów jest prostota – proste składniki są gwarancją wspaniałego smaku. Gruszki można równie dobrze zastąpić jabłkami.
Składniki
Kruchy spód:
- 75 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 15 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 120 g mąki
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 gruszki
Przygotowanie:
Spód
- Miękkie masło utrzeć z cukrem.
- Dodać zmielone migdały, jajko, szczyptę soli i mąkę.
- Ciasto owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Nadzienie
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puch.
- Dodać śmietankę i śmietanę i wymieszać.
- Gruszki obrać i przekroić na pół. Usunąć gniazdo z nasionami.
Przygotowanie
- Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować do foremki na tartę, posmarowanej masłem i opruszonej mąką.
- Ponakłuwać widelcem.
- Gruszki ułożyć na cieście, gniazdami do dołu.
- Na gruszki wylać masę jajeczno-śmietanową.
- Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
Tarta z gruszkami powinna być lekko schłodzona.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
wspaniałe ciacho!