4.9
(1569)

Nie ma nic lepszego niż domowe ogórki kiszone na zimę ze słoika. Na dodatek nie ma tu nic trudnego ani czasochłonnego, słoików nie trzeba wekować, wystarczy zalać ogórki wrzątkiem. Oczywiście wcześniej dodajemy do słoików obowiązkowe dodatki – koper, czosnek, chrzan i sól.

Ogórki kiszone na zimę
Ogórki kiszone na zimę

Składniki na 2 litrowe słoiki

  • 4-6 gałązek kopru
  • 2 kawałki chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 20 małych, twardych ogórków gruntowych
  • ok. 1,5 litra wrzątku
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

Ogórki dokładnie umyć. Słoiki wyparzyć i osuszyć.

Na dnie słoików umieścić 2-3 gałązki kopru, obrany kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i wsypać 1 łyżkę soli. Powkładać po ok 8-10 ogórków do każdego słoika i zalać wrzątkiem aż po brzegi. Zakręcić słoiki i zostawić do ukiszenia.

Ogórki kiszone na zimę
Ogórki kiszone na zimę

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 1569

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *