5
(1490)

Omlet na słodko w tej wersji to mój wieloletni, sprawdzony przepis. Oryginalna nazwa to Kaiserscharrn, czyli austriacki omlet cesarski i zarazem jedno z popularniejszych dań do dzisiaj w Austrii, a kiedyś jadane chętnie przez samego Cesarza 🙂 Omlet jest puszysty i delikatny, wystarczy posypać cukrem pudrem, choć doskonale sprawdzi się też z innymi dodatkami, np. z dżemem albo musem jabłkowym. Taki omlet to super pomysł na śniadanie na słodko albo jako słodka przekąska.

Zapraszam też po inne przepisy na słodkie przekąski tutaj 🙂

Omlet na słodko (Kaiserscharrn)
Omlet na slodko

Składniki na 1-2 porcje

  • 120 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z mlekiem, cukrem, szczyptą soli i żółtkami. Dokładnie zmiksować.

Następnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Na gorący tłuszcz wylać ciasto i na małym ogniu smażyć ok. 5 minut, do momentu kiedy spód będzie rumiany. Przewrócić omlet i smażyć tak samo z drugiej strony. Na początku można przykryć patelnię, by ciasto szybciej doszło od środka i łatwiej było nam przewrócić omlet.

Widelcem “podrzeć” omlet na mniejsze kawałki. Dodać drugą łyżkę masła i chwilę smażyć z każdej strony.

Posypać cukrem pudrem.

Omlet na słodko (Kaiserscharrn)

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1490

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *