5
(2532)

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, ociekających tłuszczem pączuszków. Nie oszukujmy się – takie pączki nigdy nie będą miały identycznego smaku i konsystencji ciasta, jak te tradycyjne! Ale jestem miło zaskoczona – smak jest naprawdę zbliżony do takich prawdziwych, a ciasto jest pulchne i sprężyste, nie wysuszone.

Frytkownicę beztłuszczową mam od niedawna i wesoło testuję różne potrawy. Przepis jest na 5 sztuk pączków, jeśli ktoś chce przygotować większą ilość to musi sobie ilość składników przemnożyć.

Uprzedzając pytania – nie wiem czy tak samo wyjdą z piekarnika na termoobiegu (muszę następnym razem wypróbować). Obstawiam, że efekt może być podobny, jednak możliwe, że trzeba je piec trochę dłużej.

Zapraszam też po mój ulubiony przepis na tradycyjne pączki tutaj 🙂

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Składniki na 5 pączków

Ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży (lub 20 g świeżych – wówczas zrobić zaczyn*)
  • 1 jajko
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 szczypty soli
  • 50 g mleka

Dodatkowo

  • drobny cukier do obtoczenia
  • ulubiony dżem lub konfitura lub inne nadzienie
  • 30 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie

  1. *Zaczyn – jeśli korzystamy ze świeżych drożdży: drożdże pokruszyć i zalać lekko podgrzanym mlekiem, dodać cukry waniliowe i 1 łyżkę mąki (mąkę odjąć z przygotowanych 230g) – dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min. Masło rozpuścić, wymieszać z zaczynem i pozostałymi składnikami i postępować wg poniższej instrukcji.
  2. Mleko i masło podgrzać delikatnie, aż do rozpuszczenia się masła.
  3. Razem z pozostałymi składnikami wyrobić jednolite ciasto drożdżowe (najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 4 minuty).
  4. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  5. Po tym czasie uformować 5 równych kulek i odstawić jeszcze raz na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie posmarować je rozpuszczonym masłem z każdej strony.
  6. We frytkownicy beztłuszczowej ułożyć kawałek papieru do pieczenia, docięty tak, żeby po brzegach swobodnie mogło przedostać się powietrze.
  7. Na papierze ułożyć kulki z ciasta.
  8. Piec 9 minut w 170 stopniach.
  9. Wyjąć pączki, ponownie posmarować masłem i obtoczyć w cukrze. Nadziewać ulubionym nadzieniem.
  10. Pączki najlepiej smakują na świeżo.
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2532

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 Comments

  1. Próbowałam i wyszły rewelacyjne! Faktycznie prawie jak te normalne <3

  2. A ja nadziałam od razu, też rewelacja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *