4.9
(2689)

Pad thai z kurczakiem to jedno z pierwszych dań kuchni azjatyckiej, które jadłam. Jest też chyba jednym z najbardziej lubianych. Zamiast kurczaka można użyć krewetek lub tofu. W moim dzisiejszym pad thaiu brakuje kiełków fasoli mung, ponieważ nie udało mi się ich nigdzie kupić 😀 Ale zawsze je dodaję, dlatego też znajdują się na liście składników. Choć nic się nie stanie jeśli ich nie dodacie, bez nich też jest bardzo smaczne 🙂

W starciu pad thai z kurczakiem vs pad thai z krewetkami jednak wygrywa wersja pierwsza. Uważam, że kurczak lepiej łączy się z sosem sojowym, masłem orzechowym i wszystkimi innymi dodatkami, które dodaje się do tego dania – choć to jak wiele innych rzeczy kwestia gustu 🙂

Pad Thai z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (ja użyłam brązowego)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebulki szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kiełki fasoli mung
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwi z oliwek
  • 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • opcjonalnie odrobina papryki ostrej
  • 2 jajka
  • 1-2 garście orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • pęczek grubego szczypioru

Sos Pad Thai (można kupić też gotowy):

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca

Przygotowanie:

  • Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżkami masła orzechowego, 2 łyżkami soku z cytryny, 3 łyżkami sosu sojowego, oliwą z oliwek, słodką papryką i ew. papryką ostrą. Odstawić na minumum godzinę do lodówki.
  • Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Uważać, żeby się nie rozgotował.
  • Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
  • Kurczaka wyjąć z lodówki i wrzucić na rozgrzaną palnie lub woka. Dodać posiekaną szalotkę i smażyć razem kilka minut, aż wchłonie się większość sosu.
  • Zgarnąć kurczaka na jedną stronę patelni i wbić dwa jajka. Na małym ogniu ściąć je, cały czas mieszając.
  • Przygotować sos pad thai i dodać do kurczaka.
  • Wrzucić ugotowany makaron, wymieszać i smażyć razem ok. 1 minutę. Doprawić do smaku solą.
  • Pad thai z kurczakiem podawać z dużą ilością posiekanego szczypioru i posiekanymi orzeszkami. Można dodatkowo skropić odrobinę sokiem z limonki, jeśli ktoś lubi mieć ją mocno wyczuwalną.
Pad Thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 2689

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *