3.5
(2)

Pasta z makreli i jajek to szybki i pożywny dodatek do chleba. Przepis na pastę z makreli i jajek jest dość „elastyczny” – można zmieniać proporcję i dodać np. więcej jajek albo więcej makreli – w zależności co ma dominować. W tym przepisie proporcje są mniej więcej równe. Pastę z makreli się albo kocha albo nienawidzi. Ja bardzo lubię i sprawdza się idealnie zarówno na śniadanie jak i na kolację. Choć może niekoniecznie do pracy, a raczej w domowym zaciszy 🙂

Inne słone przekąski znajdziecie tutaj 🙂

Pasta z makreli i jajek
Pasta z makreli i jajek

Składniki na ok 10 porcji

  • makrela wędzona o wadze ok. 200 g
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania
  • opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu

Przygotowanie

Makrelę obrać z ości i skóry i rozdrobnić w malakserze albo widelcem.

Jajka pokroić w kosteczkę.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżeczce masła, dodać w trakcie smażenia 1 łyżeczkę cukru.

Makrelę, jajka i cebulę wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie posypać szczypiorkiem. Można też dodać łyżeczkę chrzanu.

Pasta z makreli i jajek

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 3.5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Uwielbiam pastę z makreli 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *