Pasta z soczewicy, prażonego słonecznika i ogórka kiszonego

4.8
(182)

Pasta z soczewicy, prażonego słonecznika i ogórka kiszonego zawiera tylko te trzy składniki. Jest prosta i pyszna. Przygotowanie zajmuje kilka minut, jeśli użyjemy gotowej soczewicy. Można oczywiście soczewicę ugotować też samemu, wtedy należy doliczyć jakieś 20 minut na ugotowanie.

Pasta nadaje się idealnie na śniadanie i kolację, ale też jako przystawka na przyjęcia do chleba.

Inne przekąski znajdziecie tutaj 🙂

Pasta z soczewicy, prażonego słonecznika i ogórka kiszonego

Składniki

  • 1 puszka/słoik ugotowanej soczewicy czerwonej (ok. 250 g)
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 100 ml wody
  • só, pieprz, kumin (kmin rzymski)

Przygotowanie

Soczewicę przerzucić na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do malaksera.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do soczewicy. Dodać wodę.

Zmiksować w malakserze na gęstą pastę.

Dodać również pokrojone na mniejsze kawałki ogórki kiszone oraz kumin.

Sól i pieprz dodać według uznania, nawet bez pasta smakuje dobrze.

Zmiksować jeśli chcemy mieć mniej wyczuwalne kawałki ogórka, lecz można też zostawić większe.

Podawać z ulubionym pieczywem.

Pasta z soczewicy, prażonego słonecznika i ogórka kiszonego
Pasta z soczewicy, prażonego słonecznika i ogórka kiszonego

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 182

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *