5
(568)

Te paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą są przepyszne. Robi się je niezwykle szybko. Paszteciki są z ciasta francuskiego, więc wystarczy kupić gotowe ciasto i odpada nam zagniatanie, częste w przypadku tradycyjnych przepisów. Wołowina i karmelizowana cebula smakują razem rewelacyjnie. Przepis sprawdzi się idealnie jako przekąska na imprezę. To takie trochę mini burgerki na dwa gryzy 🙂

Paszteciki smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.

Inne przekąski znajdziecie tutaj 🙂

Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą
Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą
Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą
Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą

Składniki na ok 20 sztuk

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 3 czerwone cebule
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g boczku parzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g cukru brązowego
  • 20 g octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki keczupu dobrej jakości
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli + szczypta
  • 1 jajko roztrzepane
  • sezam do posypania

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz cukier. Smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać ocet balsamiczny i smażyć 10-15 minut, często mieszając.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni na złoty kolor.
  3. Ogórka pokroić w kosteczkę.
  4. Ser rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce.
  5. Wołowinę, pokrojonego ogórka, karmelizowaną cebulę, ser i boczek wymieszać w misce. Dodać keczup, musztardę, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz przeciśnięty czosnek.
  6. Farsz podzielić na dwie części.
  7. Pierwsze opakowanie ciasta francuskiego rozwinąć i uformować wałek farszu wzdłuż całego ciasta, zostawiając z każdej strony margines, przy czym z jednej podwójny (patrz zdjęcie).
Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą

Ciasto zawinąć od siebie, nakładając brzeg na ciasto i tworząc rulon. Większy margines wysmarować roztrzepanym jajkiem i jeszcze raz zawinąć. Docisnąć.

Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą

Rulon pokroić na równe kawałki, z każdego wychodzi około 10 pasztecików. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta i farszu.

Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.

Piec 30 minut w 200 C, najlepiej z termoobiegiem. Dobrze jest po 20 minutach przełożyć paszteciki z blaszki na kratkę od piekarnika, żeby podpiekły się też od spodu. Paszteciki puszczają trochę tłuszczu i wody, dlatego pod kratkę dobrze podłożyć blaszkę, żeby nie kapało nam na dno piekarnika.

Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą
Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą
Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą
Paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 568

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *