5
(3874)

Pasztet domowy to przysmak, który kojarzy mi się z moją babcią, która zawsze go przygotowywała na mój przyjazd. Babciny przepis na pasztet zawierał królika i był trochę bardziej tłuściutki 🙂 Moja wersja składa się z mięsa mieszanego, tj. z wołowiny, wieprzowiny i drobiu, z dodatkiem surowego boczku i wątróbki drobiowej oraz warzyw. Taki pasztet sprawdzi się na co dzień do chlebka lub z okazji Świąt. Możemy do jego wykonania wykorzystać oczywiście również mięso i warzywa z rosołu.

Zapraszam po inne przepisy na inne przekąski tutaj 🙂

Pasztet domowy
Pasztet domowy
Pasztet domowy

Składniki na dużą keksówkę ok 30×12 cm lub dwie małe ok 15×12

  • 600-800 g mieszanego mięsa (u mnie karczek wołowy, karczek wieprzowy i pierś z kurczaka)
  • 200 g surowego boczku
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 50-60 g korzenia selera
  • 40-60 g korzenia pietruszki
  • 1 bułka kajzerka
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Dodatkowo

  • masło i bułka tarta do foremki

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Marchew, seler, cebulę i pietruszkę obrać.
  3. Zalać mięso z warzywami wodą w garnku, dodać 4 ziarna ziela angielskiego i 3 liście laurowe.
  4. Gotować przez 1h pod przykryciem.
  5. Dodać wątróbkę drobiową i gotować kolejne 15 minut.
  6. Mięso i warzywa odcedzić, zachować wywar.
  7. Zamoczyć w wywarzę bułkę.
  8. Ugotowane warzywa i mięso zmielić w maszynce do mielenia lub malakserze o dużej mocy.
  9. Dodać bułkę i jajka.
  10. Dodać 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
  11. Całość dokładnie wymieszać mikserem lub w malakserze.
  12. Foremkę posmarować masłem i posypać bułką.
  13. Przelać farsz mięsny do jednej dużej foremki lub dwóch małych.
  14. Ja do pasztetu bardzo lubię korzystać z jednorazowych foremek aluminiowych 🙂
  15. Piec 1h 15 minut w 190 stopniach.

Pasztet domowy
Pasztet domowy
Pasztet domowy
Pasztet domowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3874

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *