5
(2)

Pasztet z soczewicy i pieczarek to pyszny pasztet warzywny. Poza pieczarkami i soczewicą znajdziemy w nim jeszcze takie warzywa jak marchew, seler i pietruszkę oraz cebulę. Dodatkowo dla utrzymania odpowiedniej konsystencji dodałam jajka i odrobinę bułki tartej. Taka mieszanka daje nam bardzo zdrową i niskokaloryczną przekąskę 🙂

Taki pasztet robię przeważnie, jak zostaną mi warzywa z rosołu. Ale można je oczywiście też ugotować zwyczajnie w wodzie 🙂

Inne słone przekąski znajdziecie tutaj 🙂

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek

Składniki na 1 foremkę keksówkę

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 spory korzeń pietruszki
  • 500 g pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodka
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 łyżek bułki tartej + trochę do posypania foremki
  • 2 łyżki masła do smażenia + do wysmarowania foremki

Przygotowanie

Soczewicę opłukać pod zimną bieżącą wodą i ugotować.
Seler, marchew i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. (Można użyć też warzyw z rosołu)

Pieczarki, marchew i seler obrać. Cebulę i seler naciowy drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.

Cebulę, czosnek, seler naciowy i pieczarki podsmażyć na maśle. Po 10 minutach smażenia na małym ogniu, lekko posolić. Dodać ugotowaną marchew, seler i pietruszkę. Dodać kumin, papryki, gałkę, sól i pieprz. Ugotowaną, miękką soczewicę odcedzić i dodać do warzyw. Wymieszać. Dodać jajka i bułkę tartą i zamieszać. Całość zmiksować blenderem lub w malakserze o dużej mocy.

Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Wylać masę warzywną. Posypać bułką.

Piec 60 – 75 minut w 190 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy.

Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Pasztet z soczewicy i pieczarek

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *