Przekąski słodkie

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami

0
(0)

Racuchy z jabłkami lubi chyba każdy. Skusiłam się tym razem na trochę zdrowszą wersję, z mąki pszennej razowej i żytniej. Jeżeli ktoś jest miłośnikiem tradycyjnych racuchów to z tych samych proporcji może zrobić też zwykłe rachychy z mąki pszennej. Racuchy wychodzą delikatne i puszyste.

racuchy z jablkami2

Składniki na ok. 12 sztuk

  • 1 szklanka mąki pszenno razowej
  • ½ szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka ( ew. trochę więcej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i mleko. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż takie na naleśniki.
  2. Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć racuchy na złoty kolor.
  4. Posypać cukrem pudrem.
racuchy z jablkami2

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.