5
(2523)

Piernik staropolski z powidłami i marcepanem to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole. Marcepan można pominąć, jeśli ktoś nie lubi i przełożyć piernik samymi powidłami.

Piernik staropolski dojrzewający to tradycyjne ciasto świąteczne. Wymaga wcześniejszego przygotowania, ponieważ musi leżakować przed upieczeniem 6-8 tygodni. Pieczemy go na około tydzień przed świętami, żeby miał czas nabrać kruchości.

Z przepisu wychodzą 3 równej wielkości bloki piernikowe, ponieważ blaty pieczemy na dużej blaszce, przekładamy, a następnie kroimy na 3 mniejsze części, odkrawając wcześniej brzegi, żeby były idealnie równe.

Jeśli nie zdążyliście przygotować ciasta przed Świętami to mam dla Was przepis na ekspresowy piernik – nie zastąpi tego przepisu, ale jest równie pyszny – przepis znajdziecie tutaj 🙂

Piernik staropolski z powidłami i marcepanem
Piernik staropolski z powidłami i marcepanem
Piernik staropolski z powidłami i marcepanem

Składniki

Piernik:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g miodu
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g przyprawy do piernika (dobrej jakości, bez dodatku cukru i mąki)

Dodatkowo:

  • 600 g marcepanu + 140 g mleka
  • 1 kg powideł śliwkowych

Polewa:

  • 300 g śmietanki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

6-8 tygodni przed świętami

Miód, cukier i masło umieścić w rondelku i podgrzać na małym ogniu, do momentu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Wsypać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.

Sodę rozpuścić w mleku.

Mieszankę miodu i masła wymieszać z mlekiem z sodą, mąką, jajkami i solą. Wyrobić ciasto, najlepiej w malakserze lub przy użyciu miksera. Ciasto będzie dość rzadkie i klejące. Przełożyć do ceramicznego naczynia i owinąć szczelnie folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 6-8 tygodniu.

Na około tydzień przed świętami

Ciasto podzielić na 3 równe części (zważyłam całość i podzieliłam na 3, a następnie ważyłam każdy kawałek).

Każdą część rozwałkować na prostokąt, wielkości naszej blaszki do pieczenia (moja ma około 40×25 cm.

Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce i piec 20 minut w 170 stopni. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami.

Blaty ostudzić.

Marcepan zmiksować z mlekiem.

Po ostudzeniu posmarować dolny blat marcepanem, a następnie wyłożyć powidła i rozsmarować. Przykryć drugim blatem i również posmarować marcepanem i powidłami. Następnie położyć trzeci blat (najlepiej, by dolna strona blatu znajdowała się na górze, ponieważ jest równa, dzięki czemu nie będzie nierówności po wylaniu polewy).

Przełożone ciasto przykryć folią aluminiową i położyć na nie jakieś obciążenie, żeby równomiernie je obciążyć (np. deski do krojenia z drewna). Zostawić ciasto najlepiej na całą noc. Na następny dzień szczelnie zamknięte lub owinięte ciasto umieścić na w lodówce na minimum 3-4 dni. Po tym czasie, ale może być to równie dobrze dzień przed podaniem robimy polewę.

Moja polewa jest bardzo gęsta i nakładamy ją szpachelką na ciasto.

Czekoladę rozpuścić w śmietance, dokładnie wymieszać i równomiernie rozprowadzić na cieście. Zostawić do zastygnięcia, a następnie piernik umieścić w lodówce.

Piernik staropolski z powidłami i marcepanem
Piernik staropolski z powidłami i marcepanem
Piernik staropolski z powidłami i marcepanem
Piernik staropolski z powidłami i marcepanem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2523

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *