5
(2)

Piernikowe zawijańce drożdżowe to powrót do mojego ukochanego przepisu w wersji z cynamonem, przepis znajdziecie tutaj. Zamiast cynamonek postanowiłam zrobić wersję świąteczną, zastępując cynamon przyprawą do piernika. Połączenie wyszło idealne. W domu roznosił się zapach ciasta drożdżowego i piernika, coś pięknego 🙂

Robiąc ciasto drożdżowe nie bez znaczenia jest rodzaj mąki. Zazwyczaj mówi się o użyciu mąki o typie 500 lub 550. Świetnie sprawdzi się jednak też mąka uniwersalna typ 480, która jest niezwykle wszechstronna i można jej użyć do różnego rodzaju wypieków i wyrobów.

Wiadome jest, że jakość składników ma istotny wpływ na produkt końcowy. Mąka Szymanowska jest wysokogatunkowa, dzięki czemu ciasto jest puszyste, sprężyste i pięknie rośnie.

Zachęcam do odwiedzin sklepu na Allegro, gdzie w łatwy sposób możemy się zaopatrzyć w najlepsze produkty, bez konieczności wychodzenia z domu 🙂

Link do sklepu na Allegro

Piernikowe zawijańce drożdżowe
Piernikowe zawijańce drożdżowe

Składniki

Ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 1/3 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanku białego cukru
  • 1 saszetka przyprawy do piernika (najlepiej dobrej jakości bez dodatku cukru i mąki)

PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut.

Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Można też wrzucić wszystkie składniki do robota i wyrobić w nim ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować miękkim masłem i posypać cukrem, wymieszanym z przyprawą do piernika (zostawić 2-3 łyżeczki do lukru).

Ciasto zawinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.

Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut  w ciepłe miejsce.

Piec w temperaturze 200 stopni C  przez 15 minut.

Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody + 2-3 łyżeczki mieszanki cukru z przyprawą do piernika).

Piernikowe zawijańce drożdżowe przechowywać po ostudzeniu w szczelnym pojemniku.

Piernikowe zawijańce drożdżowe
Piernikowe zawijańce drożdżowe
Piernikowe zawijańce drożdżowe
Piernikowe zawijańce drożdżowe

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Mąka Szymanowska jest najlepsza! puszysta, jasna, wychodzą na niej zarówno piękne biszkopty jak i naleśniki. Jak mogę to używam tylko tej. Poleciła mi ją mama i ja też wszystkim polecam dalej. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *