Obiady Mięso

Placek po węgiersku

4.8
(13)

Zapraszam po przepis na idealny placek po węgiersku z pysznym i aromatycznym gulaszem. Najlepsze placki są te, które są cieniutkie i chrupiące. Obowiązkowo podane z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorkiem.

Przepis na gulasz wieprzowy do tych placków znajdziecie tutaj 🙂

Placek po wegiersku 9
Placek po węgiersku
Placek po wegiersku 8
Placek po węgiersku

Składniki na 4 porcje

Gulasz wieprzowy węgierski z tego przepisu

  • 1 – 1,3 kg mięsa wieprzowego, najlepiej karkówka
  • 3 średnie cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy

Placki ziemniaczane

  • 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 g cebuli
  • 80 g mąki
  • 20-30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotować gulasz wieprzowy węgierski z tego przepisu.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, choć bardzo polecam rozdrobnienie ich w malakserze. Placki wtedy lepiej się trzymają i mniej rozpadają. To samo można zrobić z cebulą.

Ziemniaki i cebulę wymieszać z mąką, skrobią, jajkami, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po 2 chochle masy ziemniaczanej. Delikatnie rozprowadzić szpatułką po całej patelni i dokładnie “uklepać”. Placek powinien być równej grubości i być dobrze “ubity”. Dlatego dobrze się sprawdzi silikonowa szpatułka (taka zwykła z Ikei 🙂 )

Placek smażyć z każdej strony na złoty kolor przez ok 2-3 minuty. Przełożyć na talerz, na środku nałożyć 4-5 łyżki gulaszu i złożyć placka na pół. Polać śmietaną, ewentualnie odrobiną sosu z gulaszu oraz posypać szczypiorkiem.

Placek po wegiersku 1
Placek po węgiersku

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 13

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.