Pleśniak – najlepszy przepis

5
(1518)

Pleśniak to według mnie jedno z najprostszych i najlepszych ciast. Ten przepis towarzyszy mi już od wielu lat i uważam, że jest rewelacyjny. Ciasto jest pysznie kruche. Kwaśny dżem z porzeczek idealnie równoważy się ze słodką bezą. Do tego posmak czekoladowego ciasta, które jest w środku ciasta.

Należy pamiętać, że żeby ciasto było kruche, to przed pieczeniem musi poleżeć trochę w lodówce. Kruche ciasto można sobie przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce przez noc. Może tak czekać nawet do 4-5 dni, więc spokojnie można je zrobić wcześniej 🙂

Z tego co wiem, zamiast nazwy pleśniak, używa się też czasami „Skubaniec”, ponieważ część ciasta skubie się, odrywając kawałki ciasta i rozkładając je na blaszce 🙂

Ten przepis na pleśniaka jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a korzystam z niego jakieś 15 lat 🙂

Inne inspiracje na kruche ciasta znajdziecie tutaj.

Pleśniak - najlepszy przepis

Składniki

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 słoiki dżemu z czarnych porzeczek lub owoców leśnych (musi być kwaśny)

Przygotowanie

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić.
  • Żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
  • Uformować kulę. Podzielić ją na pół. Jedną połówkę podzielić ponownie na pół. W ten sposób mamy jedną dużą część i dwie małe.
  • Jedną małą część zagnieść lub wyrobić w robocie z dwiema łyżkami kakao.
  • Dużą część ciasta wyłożyć w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
  • Dwie małe części ciasta zawinąć w folię spożywczą i razem z ciastem w foremce schować do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto wyjąć. Na spód wyłożyć dżem i dokładnie rozprowadzić.
  • Na dżem „skubać” czekoladowe ciasto, równomiernie rozrzucając kawałki ciasta na cieście.
  • Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto.
  • Na wierzch, tak samo jak czekoladowe ciasto, skubać pozostałą białą część.
  • Piec 35 minut w 180 stopniach.
  • Ostudzony pleśniak posypać cukrem pudrem.
Pleśniak - najlepszy przepis
Pleśniak - najlepszy przepis
pleśniak

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1518

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

5 Comments

  1. Sandra says:

    jeśli ciasto możemy przechowywać w lodówce do 5 dni to co możemy zrobić w tym czasie z białkami? mogą poczekać w lodówce poczekać czy można je zamrozić przed ubiciem?

    1. Białka można przechowywać również w pojemniku w lodówce przez ten czas 🙂

  2. Magda says:

    jakie wymiary blachy?

  3. w ubiegłym tygodniu upiekłam w/w pleśniaka 3×….za każdym razem znikało 😊. Jutro spróbuję z rabarbarem. Napiszę jak smakował.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *