5
(5)

Porzeczkowiec z masą krówkową wygląda skomplikowanie, ale jest bardzo prosty w wykonaniu. Przekładane ciasta kojarzą się często z godzinami spędzonymi w kuchni. Tym razem przepis na przekładane ciasto z dżemem porzeczkowym i masą krówkową, który można wykonać niezwykle szybko, gdy spodziewamy się na przykład gości. Słodka krówka i kwaśna porzeczka idealnie się równoważą.

Ciasta

Składniki

Biszkopt (prostokątna blaszka):

  • 10 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu winnego

Dodatkowo:

  • 600 ml śmietanki 30 %
  • 1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • herbata gorzka + 1 łyżka cukru + sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
  5. Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 40-50 minut na tzw. suchy patyk.
  6. Biszkopt ostudzić. Następnie przekroić na pół, uzyskując dwa prostokątne płaty ciasta.
  7. Zaparzyć kubek czarnej herbaty z dwóch torebek i dodać łyżkę cukru i sok z cytryny.
  8. Ponczem nasączyć oba płaty ciasta.
  9. Dolny wysmarować dżemem. Położyć drugi płat ciasta i wysmarować go masą krówkową.
  10. Śmietankę ubić na sztywno z cukrami. Wyłożyć na wierzch ciasta.
  11. Posypać startą czekoladą. Porzeczkowiec podawać schłod zone.

Ciasta
Porzeczkowiec z masą krówkową

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *