Ciasta Jabłeczniki i szarlotki Ucierane Z owocami

Prosty jabłecznik ucierany z kruszonką

5
(1875)

Ten prosty jabłecznik ucierany z kruszonką jest naładowany jabłkami. Ciasto jest tu jedynie miłym dodatkiem 🙂 W tym przepisie króluje delikatny mus jabłkowy, do którego nie dodałam cukru, więc jabłecznik ma go naprawdę niewiele. Ciasto smakuje fantastycznie zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

Inne ciasta z jabłkami znajdziecie tutaj 🙂

Prosty jablecznik ucierany z kruszonka 5
Prosty jabłecznik ucierany z kruszonką
Prosty jablecznik ucierany z kruszonka 6
Prosty jabłecznik ucierany z kruszonką

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

dla większej tortownicy (26-28 cm) lub blachy prostokątnej podwoić ilość składników

Ciasto

  • 75 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 ml mleka
  • 35 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 30 g masła
  • 35 g cukru
  • 50 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 cukier waniliowy

Mus jabłkowy

  • 700-800 g obranych, pokrojonych w ćwiartki jabłek
  • 20 g soku z cytryny

Przygotowanie

Mus jabłkowy

Jabłka gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem ręcznym lub w malakserze. Ostudzić.

Ciasto

Mleko i masło zagrzać w rondelku, odczekać aż masło się rozpuści, lekko ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem na puch. Wlać mleko z masłem i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i utrzeć na gładką masę. Wylać do tortownicy. Łyżką nakładać delikatnie mus jabłkowy, łyżka po łyżce, rozkładając mus równomiernie na cieście, uważając, żeby ciasto pod ciężarem musu nie rozeszło się na boki (dlatego trzeba to robić delikatnie po jednej łyżce).

Kruszonka

Składniki na kruszonkę szybko zagnieść lub zmiksować w malakserze.

Posypać równomiernie ciasto.

Piec 45 minut w 200 C.

Prosty jablecznik ucierany z kruszonka 2
Prosty jabłecznik ucierany z kruszonką
Prosty jablecznik ucierany z kruszonka 4
Prosty jabłecznik ucierany z kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1875

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.