Ten prosty jabłecznik ucierany z kruszonką jest naładowany jabłkami. Ciasto jest tu jedynie miłym dodatkiem 🙂 W tym przepisie króluje delikatny mus jabłkowy, do którego nie dodałam cukru, więc jabłecznik ma go naprawdę niewiele. Ciasto smakuje fantastycznie zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂
Inne ciasta z jabłkami znajdziecie tutaj 🙂


Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm
dla większej tortownicy (26-28 cm) lub blachy prostokątnej podwoić ilość składników
Ciasto
- 75 g mąki
- 30 g masła
- 30 ml mleka
- 35 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruszonka
- 30 g masła
- 35 g cukru
- 50 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 cukier waniliowy
Mus jabłkowy
- 700-800 g obranych, pokrojonych w ćwiartki jabłek
- 20 g soku z cytryny
Przygotowanie
Mus jabłkowy
- Jabłka gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać.
- Dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem ręcznym lub w malakserze. Ostudzić.
Ciasto
- Mleko i masło zagrzać w rondelku, odczekać aż masło się rozpuści, lekko ostudzić.
- Jajka utrzeć z cukrem na puch. Wlać mleko z masłem i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i utrzeć na gładką masę. Wylać do tortownicy.
- Łyżką nakładać delikatnie mus jabłkowy, łyżka po łyżce, rozkładając mus równomiernie na cieście, uważając, żeby ciasto pod ciężarem musu nie rozeszło się na boki (dlatego trzeba to robić delikatnie po jednej łyżce).
Kruszonka
- Składniki na kruszonkę szybko zagnieść lub zmiksować w malakserze.
- Posypać równomiernie ciasto.
- Piec 45 minut w 200 C.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Prosty i smaczny 🙂