5
(42)

Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i kremem waniliowym na bazie kaszy manny, polane domową polewą czekoladową według receptury mojej babci 🙂 To taki plan B dla osób, które z jakiegoś powodu nie zrobiły tradycyjnego piernika, który w większości przypadków musi jednak trochę poleżakować 🙂

Ciasto z tego przepisu wychodzi pulchniutkie i miękkie więc jest gotowe do spożycia od razu.

Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj 🙂

Przekładane ciasto piernikowe
Przekladane ciasto piernikowe

Składniki

Ciasto

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (dobrej jakości, bez domieszki mąki i cukru – jeśli ktoś lubi intensywny smak piernika to można dać 2 opakowania)
  • 150 g mleka 3,2%

Krem

  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżek kakao

Dodatkowo

  • duży słoik powideł śliwkowych lub dwa małe

Przygotowanie

Ciasto

Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C termoobieg).
(Ja miksowałam w thermomix – umieścić wszystkie składniki w misie miksera i miksować przez 30 sekund / prędkość 4,5 do uzyskania gładkiej konsystencji).
W zwykłym mikserze również zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 36×24 cm), wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut.
Przed wyciągnięciem ciasta sprawdzić wykałaczką czy jest dopieczone i nie przykleja się ciasto do wykałaczki.

Krem

Mleko zagotować i wsypać cukier i kaszę mannę. Gotować przez chwilę, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce kaszy, cały czas ucierając.

Wykończenie

Ciasto przekroić na pół. tworząc dwa blaty ciasta. Dolny blat posmarować powidłami, a na to wyłożyć krem waniliowy. Przykryć drugim blatem.

Polewa czekoladowa

Masło rozpuścić w rondelku i dodać wodę i cukier, zagotować. Dodać kakao i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita polewa czekoladowa.
Polewą polać ciasto. Przekładane ciasto piernikowe przechowywać w lodówce.

Przekładane ciasto piernikowe
Przekladane ciasto piernikowe

Oceń przepis!

[rate]

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 42

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *