Obiady Mięso

Pulpeciki wołowe z selerem i sokiem z cytryny

5
(53)

Pulpeciki wołowe z selerem i sokiem z cytryny smakują rewelacyjnie. Seler jest lekko słodkawy i idealnie łączy się z sokiem z cytryny. Połączenie pasuje idealnie do wołowego mięsa. Do pulpetów zrobiłam pieczone ziemniaki z piekarnika. Na szybko miałam jedynie ogórki konserwowe, ale myślę, że idealnie sprawdzi się też surówka colesław do tego zestawu 🙂

Inne pomysły na mięsne obiady znajdziecie tutaj 🙂

Pulpeciki wolowe z selerem 6

Składniki na 4 porcje

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 300-400 g korzenia selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (mieliłam w malakserze i przesiałam przez sitko)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, bułką tartą, drobno posiekaną cebulką, 1/2 łyżeczki soli, zmielonym zielem angielskim i odrobiną pieprzu. Formować małe kulki o wadze ok 40 g.

Pulpeciki wolowe z selerem 3

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Pulpeciki smażyć z każdej strony aż się zarumienią. Przełożyć na talerz.

Na patelnię dodać odrobinę oliwy. Seler pokroić w plasterki a następnie na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, kurkumą i wędzoną papryką. Smażyć około 2 minuty. Wlać bulion, sok z cytryny i wsypać 2 łyżeczki cukru. Jeśli bulion nie był solony to dodać 1/2 łyżeczki soli. Wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem.

Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaki i ogórek konserwowy.

Pulpeciki wolowe z selerem 14
Pulpeciki wołowe z selerem
Pulpeciki wolowe z selerem 15
Pulpeciki wołowe z selerem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 53

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.