5
(3165)

Puree z dyni jest bazą do wielu przepisów. Wykorzystamy je zarówno do słodkich wypieków jak i dań wytrawnych. Kopytka z dynią, gnocchi z dynią, ciasto dyniowe, muffinki, chlebek dyniowy i zupa dyniowa to tylko kilka przykładów zastosowania. Puree możemy mrozić i wykorzystać w dogodnym momencie.

Zapraszam po przepis na ciasto dyniowe tutaj 🙂

Puree z dyni

Składniki na około 550-600 g puree z dyni

  • 1200-1500 g dyni (najlepiej hokkaido)

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu.
  2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (góra/dół) przez 45 minut. Studzimy.
  3. Po wystudzeniu obieramy dynię ze skórki i blendujemy w malakserze lub blenderem.
  4. Powstałe puree wykorzystujemy do wybranych przepisów lub mrozimy.

Puree z dyni
Puree z dyni

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3165

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *