5
(2366)

Puszysty sernik bez spodu jest delikatny i smakuje świetnie. Brak spodu sprawia, że jest lekki i nie zapycha. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wierzch można udekorować dowolnymi dodatkami.

Zapraszam po inne przepisy na serniki tutaj 🙂

Puszysty sernik bez spodu

Puszysty sernik bez spodu

Składniki na tortownicę 26 cm

  • 1kg twarogu
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukru waniliowe
  • 80g waniliowego proszku budyniowego bez cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół).

Rozdzielić żółtka od białek z 5 jajek. Białka odstawić na bok.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać 5 żółtek, jedno po drugim, cały czas ucierając. Między każdym dodaniem miksować około 30 sekund. Przed każdym dodaniem zeskrobać boki miski, by cała masa dokładnie się połączyła. Na końcu dodać 1 całe jajko.

Dodawać po 1 łyżce twarogu, cały czas miksując.

Budynie rozpuścić w mieszance mleka i śmietanki, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.

Ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę serową wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70-80 minut, na środkowej półce piekarnika. Gdy sernik za mocno zacznie się przypiekać od góry, to przykryć go folią aluminiową.

Puszysty sernik bez spodu
Puszysty sernik bez spodu

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2366

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *