Serniki Ciasta Okazje Wielkanoc

Puszysty sernik bez spodu

5
(2366)

Puszysty sernik bez spodu jest delikatny i smakuje świetnie. Brak spodu sprawia, że jest lekki i nie zapycha. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wierzch można udekorować dowolnymi dodatkami.

Zapraszam po inne przepisy na serniki tutaj 🙂

SONY DSC

SONY DSC

Składniki na tortownicę 26 cm

  • 1kg twarogu
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukru waniliowe
  • 80g waniliowego proszku budyniowego bez cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół).

Rozdzielić żółtka od białek z 5 jajek. Białka odstawić na bok.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać 5 żółtek, jedno po drugim, cały czas ucierając. Między każdym dodaniem miksować około 30 sekund. Przed każdym dodaniem zeskrobać boki miski, by cała masa dokładnie się połączyła. Na końcu dodać 1 całe jajko.

Dodawać po 1 łyżce twarogu, cały czas miksując.

Budynie rozpuścić w mieszance mleka i śmietanki, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.

Ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę serową wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70-80 minut, na środkowej półce piekarnika. Gdy sernik za mocno zacznie się przypiekać od góry, to przykryć go folią aluminiową.

SONY DSC
SONY DSC

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2366

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *