Ciasta Czekoladowe Serniki

Pyszne sernikobrownie

4.8
(11)

Sernikobrownie to proste połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem. Szybkie w wykonaniu i smaczne w efekcie. Ciasto czekoladowe wychodzi mokre i intensywne w smaku. Najlepiej smakuje schłodzone.

sernikobrownie

Składniki

Brownie:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. trochę mleka

Masa serowa:

  • 200 g kremowego twarożku
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE

Brownie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Masło roztopić z czekoladą.
  • Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać lekko ostudzoną czekoladę z masłem. Dokładnie zmiksować. 
  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać trochę mleka.

Masa serowa:

  • Twarożek zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii i mąką ziemniaczaną.

Wykończenie:

  • Do tortownicy, lub kwadratowej formy 20×20, wyłożonej papierem do pieczenia wylać 3/4 ciasta czekoladowego.
  • Na wierzch nakładać łyżką masę serową. Na nią wylać resztę ciasta czekoladowego.
  • Widelcem porobić szlaczki, które dadzą efekt marmurkowy.
  • Piec 40 minut.
DSC00263
sernikobrownie

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 11

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.