0
(0)

Quiche z szynką i serem Gruyère to kolejna pozycja z francuskim akcentem, którego u mnie nigdy nie może zabraknąć. Taka tarta jest niezwykle wszechstronna. Możemy ją zrobić zarówno na obiad jak i na kolację, ale też jako przystawka na imprezę 🙂 Quiche poleca się na jako przekąska na imprezę karnawałową 🙂

Polecam też tartę orkiszową z łososiem – przepis znajdziecie tutaj 🙂

Quiche z szynką i serem Gruyère
Quiche z szynką i serem Gruyère

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 5 g soli (1 płaska łyżeczka)
  • 1 jajko
  • 20 ml zimnej wody

Nadzienie

  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 125 ml śmietany 30 % (crème fraîche) – można zastąpić zwykłą śmietanką 30%
  • 20 g musztardy
  • 150 g szynki
  • 60 g sera Gruyère lub Comté
  • szczypta soli, 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Ciasto

Składniki na ciasto szybko zagnieść lub wyrobić w robocie. Foremkę na tartę wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć do niej równomiernie ciasto, wylepiając również brzegi. Spód ciasta nakłuć widelcem. Wstawić na 30 minut do zamrażarki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 stopni termoobieg). Zmrożony spód podpiec przez 10-15 minut, aż ciasto zacznie się lekko przypiekać (nie powinno za bardzo). W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie

Ser zetrzeć lub rozdrobnić w malakserze. Tak samo szynkę (można pokroić ją też w drobną kosteczkę.
Szynkę i ser wymieszać, z jajkami, żółtkiem, musztardą, śmietaną i mlekiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzem.
Nadzienie wylać na podpieczony spód. Piec przez 35-40 minut.

Quiche schłodzić około 10 minut przed podaniem w temperaturze pokojowej.

Quiche z szynką i serem Gruyère
Quiche z szynką i serem Gruyère
Quiche z szynką i serem Gruyère
Quiche z szynką i serem Gruyère

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *