Racuchy drożdżowe z jabłkami to słodka przekąska, która każdemu zazwyczaj kojarzy się z dzieciństwem. Są oczywiście też przepisy na racuchy bez drożdży, jednak uważam, że to właśnie wersja z drożdżami nadaje całości TEN smak 🙂
Zapraszam też po inne przepisy na słodkie przekąski tutaj 🙂
Składniki na ok. 16 sztuk
Ciasto
- 500 g mąki
- 2 szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2-3 jabłka
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ciasto
Z 2 szklanek mleka odjąć 1 łyżkę. Wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Resztę mleka, mąkę, żółtka i sól wymieszać z zaczynem drożdżowym i wyrobić ciasto drożdżowe w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego.
Z białek ubić pianę.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, następnie przekroić na pół i pokroić w plasterki.
Ciasto wymieszać z pianą z białek i jabłkami. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Smażenie
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron.
Posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!