Przekąski Przekąski słodkie Śniadanie

Racuchy drożdżowe z jabłkami

5
(2352)

Racuchy drożdżowe z jabłkami to słodka przekąska, która każdemu zazwyczaj kojarzy się z dzieciństwem. Są oczywiście też przepisy na racuchy bez drożdży, jednak uważam, że to właśnie wersja z drożdżami nadaje całości TEN smak 🙂

Zapraszam też po inne przepisy na słodkie przekąski tutaj 🙂

Racuchy drozdzowe z jablkami 3

Racuchy drozdzowe z jablkami 1

Składniki na ok. 16 sztuk

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ciasto

Z 2 szklanek mleka odjąć 1 łyżkę. Wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Resztę mleka, mąkę, żółtka i sól wymieszać z zaczynem drożdżowym i wyrobić ciasto drożdżowe w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego.

Z białek ubić pianę.

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, następnie przekroić na pół i pokroić w plasterki.

Ciasto wymieszać z pianą z białek i jabłkami. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Smażenie

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron.

Posypać cukrem pudrem.

Racuchy drozdzowe z jablkami 4
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drozdzowe z jablkami 2
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2352

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *