5
(2739)

Te rogaliki z powidłami są genialne. Nie wymagają wielu składników i poza czasem chłodzenia są bardzo szybkie w przygotowaniu. Użyłam jako nadzienia powideł, natomiast możemy zamiast powideł użyć dowolnego, ulubionego nadzienia, np. masa krówkowa, nutella inny dżem – przy czym warto pamiętać, żeby nadzienie miało dość gęstą konsystencję, inaczej będzie się wylewać bokami.

Źródłem tłuszczu w tym przepisie jest serek mascarpone zamiast masła, w związku z tym są odrobinę mniej kaloryczne od tradycyjnych rogalików.

Zapraszam też po inne przepisy na słodkie wypieki tutaj 🙂

Rogaliki z powidłami

Rogaliki z powidłami

Składniki na ok 40 sztuk

Ciasto

  • 500 g mascarpone
  • 400 g mąki
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • powidła lub inne nadzienie

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie ciasto – polecam robić to w malakserze.

Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części rozwałkować okrąg. Ciasto nie może być zbyt grube, ponieważ wtedy rogaliki nie dopieką się w środku. Nierówności na brzegach można odciąć (polecam korzystać z okrągłego noża do pizzy). Okrąg podzielić na 8 równych kawałków. Na każdy nakładać po 1 łyżeczce nadzienia, przy szerszym końcu każdego kawałka.

Rogaliki z powidłami

Każdy kawałek ciasta zawijać od szerszego do węższego skrawka, dość ściśle, uważając, żeby nadzienie niewypłynęlo. Brzegi rogalików dokładnie skleić i zagiąć w kształt rogala. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki z powidłami

Rogaliki piec 25-30 minut w 180 stopniach, na złotobrązowy kolor.

Rogaliki z powidłami
Rogaliki z powidłami
Rogaliki z powidłami
Rogaliki z powidłami
Rogaliki z powidłami
Rogaliki z powidłami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2739

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Nie ma zmiłuj, zjemy każdą ilość, dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *