Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

5
(2766)

Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem to klasyczne danie, które nie jest wcale tak skomplikowane jak się czasami wydaje. Takie roladki w sosie własnym smakują rewelacyjnie.

Zapraszam po inne przepisy na inne dania obiadowe tutaj 🙂

Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem
Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem
Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Składniki na ok 9 roladek

  • 1 kg schabu bez kości
  • 5 plasterków boczku parzonego
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Schab pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster mięsa dokładnie rozbić.
  2. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.
  3. Środek posmarować łyżeczką musztardy. Na musztardę wyłożyć pół plastra boczku oraz ćwiartkę ogórka kiszonego.
  4. Roladkę zawinąć i spiąć wykałaczkami.
  5. Roladki podsmażyć na oleju z każdej strony. Dodać poszatkowaną cebulę i dusić do miękkości.
  6. Wlać tyle wody, żeby mięso było przykryte. Wrzucić 4 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.
  7. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 2 godziny.
  8. Śmietanę wymieszać ze skrobią i dodać do sosu, dokładnie wymieszać.
Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem
Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2766

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *