Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym

5
(1319)

Ostatnio przypadło mi do gustu połączenie jabłek i kremu migdałowego – z resztą nic odkrywczego. Poprzednio wrzucałam Wam propozycję na drożdżowe ciasto z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym.

Dzisiejsza propozycja to rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym i muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne. Z jabłkami nic nie trzeba robić, jedynie obrać i pokroić w plasterki, więc to zdecydowanie skraca czas przygotowania. A ciasto jest naprawdę rewelacyjne.

Ciasto robi się bardzo szybko i prosto, nie ma tu nic skomplikowanego 🙂 Nie potrzebujemy nawet żadnej foremki, jedynie papier do pieczenia i blachę od piekarnika.

Wersję drożdżową o której wspomniałam znajdziecie tutaj 🙂

Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym

Składniki

Składniki na ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów, blanszowane, prażone
  • 140 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko

Składniki na krem migdałowy

  • 100 g zmielonych migdałów, blanszowane, prażone
  • 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Dodatkowo

  • 4 jabłka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, najlepiej w malakserze. Zwinąć w kulkę, owinąć folią i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Składniki na krem migdałowy zmiksować, aż powstanie jednolity, biały krem (około 1 minuty). Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

  1. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Można delikatnie podsypać mąką. Wyrównać brzegi, żeby powstał okrągły kształt ciasta. Nakłuć widelcem.
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym

2. Na ciasto wyłożyć krem migdałowy, zostawiając wolne brzegi.

Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym

3. Jabłka obrać i przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w plasterki. Połówki, pokrojone w plasterki układać na kremie.

Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym

4. Brzegi ciasta zawinąć do góry, nakładając je na krem i jabłka.

Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym

5. Tak przygotowane ciasto położyć na blaszce i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

6. Jajko rozbełtać z cukrem i miodem. Posmarować nim całe ciasto.

Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym

Piec 45 minut w 180 stopniach. Jeśli w połowie pieczenia ciasto będzie już mocno przypieczone, można zmniejszyć do 170 stopni.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym
Rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1319

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *