Sałatka tortellini z pesto, mozzarellą i rukolą

5
(3512)

Sałatka tortellini z pesto, mozzarellą i rukolą to idealny przepis zarówno na imprezę ale też na co dzień. Poza wymienionymi składnikami znajdziemy w niej również pomidorki koktajlowe, prażony słonecznik i parmezan – i to tyle. Niewiele składników, a całość komponuje się idealnie i smakuje rewelacyjnie!

Zapraszam po inne sałatki tutaj 🙂

Sałatka tortellini z pesto, mozzarellą i rukolą

Sałatka tortellini z pesto, mozzarellą i rukolą

Sałatka tortellini z pesto, mozzarellą i rukolą

Składniki

  • 250 g tortellini z serem
  • 300g (2 opakowania) mozzarelli mini
  • 1 opakowanie rukoli
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g słonecznika
  • 120 g zielonego pesto (najlepiej świeże, z lodówki – np. z Biedronki albo Lidla)
  • 60-70 g tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, miód

Przygotowanie

  1. Tortellini ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu.
  2. Pomidorki pokroić na pół lub w ćwiartki. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Mozzarellę odsączyć z zalewy.
  3. Pesto wymieszać z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 czubatą łyżeczką płynnego miodu, 1/2-1 łyżeczką soli i pieprzem.
  4. Tortellini wymieszać z pomidorkami, prażonym słonecznikiem, rukolą, mozarellą i mieszanką oliwy z pesto.
  5. Sałatkę posypać startym parmezanem.
  6. Podawać w miarę na świeżo (rukola po jakimś czasie „więdnie”, sałatka nie traci przez to swoich walorów smakowych, jedynie efekt wizualny jest trochę gorszy :))
Sałatka tortellini z pesto, mozzarellą i rukolą
Sałatka tortellini z pesto, mozarellą i rukolą

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3512

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *