Ta sałatka z makaronem, szynką i słonecznikiem zawiera jeszcze jajka, ogórka, paprykę i inne dodatki. Jest błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo smaczna. Najlepiej zrobić ją na wieczór, dzień wcześniej, żeby wszystko zdążyło się ze sobą „przegryźć”. Przepis dostałam w te Święta od cioci i postanowiłam go wykorzystać na sałatkę sylwestrową 🙂
Inne sałatki znajdziecie tutaj 🙂

Składniki
(dla większej ilości należy podwoić liczbę składników)
- 100 g drobnego makaronu (ja użyłam ryżowego)
- 3-4 jajka
- 200 g szynki
- 1 zielony ogórek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę. Makaron ugotować al dente i ostudzić.
Szynkę i warzywa pokroić w kostkę.
Kukurydzę i groszek odsączyć.
Szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, jogurtem, miodem i słonecznikiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!