5
(2479)

Sałatka z rukolą i burratą to doskonały przepis na przekąskę lub przystawkę na imprezę. Jest lekka a jednocześnie sycąca. Sos z oliwy i pesto doskonale pasuje do całości. Chrupkości dodają prażone orzechy i serowe chipsy, które można zrobić z plastrów żółtego sera.

Zapraszam po inne przepisy na obiady tutaj 🙂

Sałatka z rukolą i burratą

Sałatka z rukolą i burratą

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 3-4 średnie pomidory
  • 200 g truskawek
  • 2 opakowania burraty
  • 1 mała cebula
  • 50 g orzeszków pinii lub nasion słonecznika
  • 3 plasterki sera żółtego
  • 100 g zielonego pesto, najlepiej świeżego (np. z biedronki lub lidla, dostępnego w lodówce)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Orzeszki lub nasiona słonecznika lekko podprażyć na suchej patelni.

Żółty ser w plastrach położyć na patelni i smażyć z dwóch stron, aż zacznie się rumienić i zrobi się chrupiący. Przełożyć na deskę do krojenia i posiekać na drobne kawałeczki – powstaną chipsy serowe, którymi posypiemy sałatkę.

Pomidory i truskawki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.

Oliwę wymieszać z pesto, powstanie płynny, zielony sos.

Burratę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Na dużym talerzu wyłożyć rukolę. Na nią równomiernie rozłożyć pokrojone pomidory i truskawki oraz cebulkę. Doprawić lekko solą. Całość posypać orzechami/nasionami i chipsami serowymi. Polać połową zielonego sosu. Na wierzchu równomiernie rozłożyć rozdrobnioną burratę. Całość polać pozostałym sosem. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z rukolą i burratą
Sałatka z rukolą i burratą
Sałatka z rukolą i burratą
Sałatka z rukolą i burratą

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2479

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *