Schab zapiekany w kapuście kiszonej

4.8
(4)

Ten pyszny schab zapiekany w kapuście kiszonej to super pomysł na świąteczny obiad. Ale sprawdzi się też na co dzień. Kapusta kiszona z grzybami to zawsze dobre połączenie. Tutaj aromatu dodaje też por.

Inspiracja pochodzi od Karola Okrasy jednak odrobinę zmodyfikowałam przepis i zrobiłam po swojemu 🙂

Po inne przepisy na obiady zapraszam tutaj 🙂

Schab zapiekany w kapuście kiszonej
Schab zapiekany w kapuście kiszonej
Schab zapiekany w kapuście kiszonej
Schab zapiekany w kapuście kiszonej

Składniki

  • 600 g schabu w plastrach
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 duża marchew
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, owoc jałowca, cukier

Sos

  • 1 por (biała część)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki (użyłam orkiszowej)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Przygotowanie

Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.

Grzyby opłukać, zalać w rondlu wodą i gotować na małym ogniu przez 20 min. Odcedzić, wodę z gotowania zachować. Grzyby rozdrobnić w malakserze lub posiekać nożem.

Kapustę opłukać pod zimną wodą. Dokładnie odsączyć i rozdrobnić w malakserze lub posiekać nożem.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę, grzyby, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz startą na tarce lub rozdrobnioną w malakserze marchew. Doprawić 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 2 łyżkami cukru. Dodać ziarna jałowca. Smażyć przez 10 min, dość często mieszając. Dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać a gotowy farsz przełożyć do naczynia i równomiernie rozprowadzić na schabie.

Pora drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i lekko podsmażyć por. Dodać mąkę, masło i mleko. Dokładnie wymieszać i gotować 2-3 min cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić lekko solą, pieprze i gałką muszkatołową i majerankiem. Sos wylać na kapustę i równomiernie rozprowadzić.

Z wody z gotowania grzybów odmierzyć 2-3 chochle i polać nią zapiekankę.

Piec 45 minut w 175 C (termoobieg).

Schab zapiekany w kapuście kiszonej
Schab zapiekany w kapuście kiszonej
Schab zapiekany w kapuście kiszonej
Schab zapiekany w kapuście kiszonej

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 4

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *