5
(3876)

Sernik baskijski to najbardziej kremowy sernik jaki przyjdzie Wam w życiu zjeść. Konsystencja jest nie do porównania z żadnym innym sernikiem. Dostałam poleconko, by przetestować przepis od Rozkosznego – no Panie Rozkoszny, muszę powiedzieć, że jest to przepis pierwsza klasa – jedynie spód zrobiłam trochę po swojemu.

Jest to sernik, który zapewne rozpali Wasze zmysły i oczaruje Wasze podniebienia. Ten pyszny, kremowy deser z pewnością stanie się nieodłącznym elementem Waszej kulinarnego repertuaru.

Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Sernik baskijski
Sernik baskijski
Sernik baskijski
Sernik baskijski

Składniki na tortownicę 26 cm

Spód:

  • 300g ciastek śniadaniowych (np. Sante, Belvita z Biedronki)
  • 100 g masła


Masa serowa:

  • 750 g serka śmietankowego typu Philadelphia (ja użyłam z Piątnicy – ważna jest podobna zawartość tłuszczu)
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 250 g drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 400 g śmietanki 36%
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Spód

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  2. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec 6 minut w 200 C (góra/dół).
  4. Spód ostudzić.
  5. Nagrzać piekarnik do 240 stopni.

Twaróg

  1. Serek, jogurt i cukier zmiksować, najlepiej w urządzeniu typu Thermomix lub malakserze na średnich obrotach (obroty 5-6 w skali 10 stopniowej) lub w mikserze.
  2. Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując.
  3. Dodać śmietanę, sól i wanilię. Całość będzie bardzo płynna.
  4. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, łącznie z rantem. Na spód piekarnika postawić naczynie żaroodporne, wypełnione wodą.
  5. Twaróg wylać na ostudzony spód.
  6. Piec 30 minut w 240 stopniach (góra/dół).
  7. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić, środek będzie się ruszał jak galareta – to prawidłowy efekt, później stężeje. Schłodzić przez minumum 8h w lodówce.

Sernik baskijski
Sernik baskijski
Sernik baskijski
Sernik baskijski

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3876

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *