Sernik bez pieczenia na herbatnikach

3.8
(4)

Uwielbiam serniki. Na ogół robię jednak te pieczone. Tym razem zmieniłam taktykę i wzięłam się za sernik bez pieczenia na herbatnikach. Jest prosty w przygotowaniu, stosunkowo szybki do zrobienia. Można go podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie owoce 😉

Sernik bez pieczenia na herbatnikach

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 150 g masła

Masa serowa:

  • 300 g twarogu na sernik
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 cukry wanilinowe
  • 5 kropel aromatu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka gorącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  • Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć i zalać masłem. Miksować aż powstanie drobna kruszonka. Wysypać na wyłożoną papierem tortownicę. Włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa:

  • Wymieszać twaróg i serek mascarpone, cukier wanilinowy i lukier zrobiony z 4 łyżek cukru pudru i około 1 łyżki gorącej wody (lukier musi być gęsty, bez grudek). Miksować aż masa stanie się puszysta.
  • Dodać aromat i śmietankę. Dalej miksować przez parę minut.
  • Na koniec dodać rozpuszczoną w małej ilości wody, ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • Masę serową wylać na spód herbatnikowy i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Przyozdobić dowolnymi dodatkami (owoce, czekolada).
Sernik bez pieczenia na herbatnikach
Sernik bez pieczenia na herbatnikach

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 3.8 / 5. Liczba głosów: 4

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *