Uwielbiam serniki. Na ogół robię jednak te pieczone. Tym razem zmieniłam taktykę i wzięłam się za sernik bez pieczenia na herbatnikach. Jest prosty w przygotowaniu, stosunkowo szybki do zrobienia. Można go podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie owoce 😉

Składniki
Spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 150 g masła
Masa serowa:
- 300 g twarogu na sernik
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 cukry wanilinowe
- 5 kropel aromatu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka gorącej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć i zalać masłem. Miksować aż powstanie drobna kruszonka. Wysypać na wyłożoną papierem tortownicę. Włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa:
- Wymieszać twaróg i serek mascarpone, cukier wanilinowy i lukier zrobiony z 4 łyżek cukru pudru i około 1 łyżki gorącej wody (lukier musi być gęsty, bez grudek). Miksować aż masa stanie się puszysta.
- Dodać aromat i śmietankę. Dalej miksować przez parę minut.
- Na koniec dodać rozpuszczoną w małej ilości wody, ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować.
- Masę serową wylać na spód herbatnikowy i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Przyozdobić dowolnymi dodatkami (owoce, czekolada).

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!