Ten sernik cynamonowy to coś dla fanów wypieków z cynamonem, np. słynnych cynamonek. Ostrzegam, że sernik jest dość słodki ze względu na sporą ilość cukru, więc nie każdemu przypadnie do gustu. Kto jednak jest łasuchem i lubi cynamonowe smaki to jest to sernik idealny 🙂 Sernik zawiera słodkie cynamonowe nadzienie, które dodatkowo podkręca cynamonowy smak!
Zapraszam też po inne przepisy na serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 24-26 cm
Spód
- 200 g ciasteczek zbożowych (np. Sante, Vitanella z Biedronki itp)
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 240 ml śmietanki kremówki 30 %
- 4 jajka + 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
- 150-200 g brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Nadzienie cynamonowe
- 100 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 40 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Spód
Ciasteczka zmielić w malakserze i wymieszać z rozpuszczonym masłem i cynamonem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć ciasteczka i przyklepać.
Piec 8 minut w 180 stopniach.
Masa serowa
Cukier utrzeć z żółtkami. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodawać stopniowo twaróg, po jednej łyżce. Następnie dodać śmietankę i dokładnie zmiksować. Wsypać proszek budyniowy oraz cynamon i wymieszać. Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód.
Nadzienie cynamonowe
Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką.
Nadzienie równomiernie rozdzielić na wylaną masę serową, po 1 łyżeczce. Zalać pozostałą masą serową.
Sernik piec przez 60 minut w 180 stopniach.
Polewa
Gdy sernik jest ostudzony przygotować polewę. Śmietankę zagrzać z połamaną czekoladą. Wylać na sernik. Posypać mieszanką cukru i cynamonu.
Schłodzić przed podaniem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!