Ciasta Serniki

Sernik cynamonowy

4.9
(2623)

Ten sernik cynamonowy to coś dla fanów wypieków z cynamonem, np. słynnych cynamonek. Ostrzegam, że sernik jest dość słodki ze względu na sporą ilość cukru, więc nie każdemu przypadnie do gustu. Kto jednak jest łasuchem i lubi cynamonowe smaki to jest to sernik idealny 🙂 Sernik zawiera słodkie cynamonowe nadzienie, które dodatkowo podkręca cynamonowy smak!

Zapraszam też po inne przepisy na serniki tutaj 🙂

Sernik cynamonowy
Sernik cynamonowy

Składniki na tortownicę 24-26 cm

Spód

  • 200 g ciasteczek zbożowych (np. Sante, Vitanella z Biedronki itp)
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 240 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
  • 150-200 g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Nadzienie cynamonowe

  • 100 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 40 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Spód

Ciasteczka zmielić w malakserze i wymieszać z rozpuszczonym masłem i cynamonem.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć ciasteczka i przyklepać.

Piec 8 minut w 180 stopniach.

Masa serowa

Cukier utrzeć z żółtkami. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodawać stopniowo twaróg, po jednej łyżce. Następnie dodać śmietankę i dokładnie zmiksować. Wsypać proszek budyniowy oraz cynamon i wymieszać. Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód.

Nadzienie cynamonowe

Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką.

Nadzienie równomiernie rozdzielić na wylaną masę serową, po 1 łyżeczce. Zalać pozostałą masą serową.

Sernik piec przez 60 minut w 180 stopniach.

Polewa

Gdy sernik jest ostudzony przygotować polewę. Śmietankę zagrzać z połamaną czekoladą. Wylać na sernik. Posypać mieszanką cukru i cynamonu.

Schłodzić przed podaniem.

Sernik cynamonowy
Sernik cynamonowy
Sernik cynamonowy
Sernik cynamonowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 2623

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *