5
(3873)

Ten przepis na sernik czekoladowy jest idealny. Sernik wychodzi delikatny i rozpływa się w ustach. Słodycz jest idealnie wyważona. Czekoladowy spód, czekoladowa masa serowa i czekoladowa polewa idealnie się komponują.

Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy

Składniki na tortownicę 26 cm

Spód:

  • 300g czekoladowych ciastek śniadaniowych (np. Sante, Belvita z Biedronki)
  • 100 g masła


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego w kostce
  • 200 g śmietany 36%
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru w proszku
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 3 łyżki mleka


Polewa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka

Przygotowanie

Spód

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  2. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec 8 minut w 180 C (góra/dół)

Twaróg

Twaróg można zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia, choć zdecydowanie bardziej polecam malakser lub urządzenie miksujące typu Thermomix do zmiksowania (twaróg nie ma wtedy w ogóle grudek).

Wersja z malakserem lub urządzeniem typu Thermomix:

  1. Twaróg, śmietanę, cukier puder i jajka umieścić w misie i zmiksować na wysokich obrotach przez 2-3 minuty.
  2. Zeskrobać boki miski.
  3. Dodać kakao, sól, kawę i budyń w proszku i zmiksować przez minutę na najwyższych obrotach.
  4. Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz mleko i zmiksować.
  5. Ciasto wlać na podpieczony spód.
  6. Piec 60 minut w 175 stopniach. Gdy sernik zacznie pękać zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (góra/dół).

Wersja z maszynką do mielenia:

  1. Twaróg zmielić trzykrotnie.
  2. Twaróg, śmietanę, cukier puder i jajka umieścić w mikserze i zmiksować na wysokich obrotach przez 2-3 minuty.
  3. Zeskrobać boki miski.
  4. Dodać kakao, sól, kawę i budyń w proszku i zmiksować przez minutę na najwyższych obrotach.
  5. Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz mleko i zmiksować.
  6. Ciasto wlać na podpieczony spód.
  7. Piec 60 minut w 175 stopniach. Gdy sernik zacznie pękać zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (góra/dół).

Wykończenie

  1. Czekolady rozpuścić w rondlu z mlekiem i dokładnie wymieszać. Gdy polewa będzie zbyt gęsta można dodać trochę mleka.
  2. Polać sernik i wstawić do lodówki.

Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3873

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *