5
(1904)

Przedstawiam Wam dzisiaj mój pomysł na malinowy sernik.

Pyszny sernik malinowy z twarogu, malinowego mascarpone i budyniu malinowego na spodzie z ciasteczek. Do tego idealnie pasująca polewa z białej czekolady. Sernik wychodzi delikatny i bardzo puszysty!

Inne przepisy na ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Sernik malinowy
Sernik malinowy
Sernik malinowy
Sernik malinowy

Składniki na 4 porcje

Spód

  • 200 g ciastek śniadaniowych (np. Sante, Vitanella z Biedronki)
  • 100 g masła rozpuszczonego

Masa serowa

  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 500 g malinowego mascarpone
  • 2 budynie malinowe (po 40g)
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Ciastka zmiksować w malakserze i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podpiec 8 minut w 175 C.

Twaróg, serek mascarpone, cukier waniliowy i cukier umieścić w misce miksera. Twaróg miksować na średnich obrotach aż będzie gładki. Zeskrobać boki miski i dodać i jajka, jedno po drugim, miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Mieszać na średnich obrotach aż do połączenia. Dodać śmietankę i wymieszać do połączenia. Dodać barwnik spożywczy i zmiksować (barwnik jest opcjonalny, ale dzięki niemu sernik będzie pięknie różowy). Na końcu dodać budyń i zmiksować na gładki krem, na końcu wymieszać jeszcze raz dokładnie szpatułka. Ser wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w 175 C.

Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa. Polać sernik. Schłodzić w lodówce.

Sernik malinowy
Sernik malinowy
Sernik malinowy
Sernik malinowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1904

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *