5
(290)

Jest to chyba jeden z moich ulubionych przepisów na sernik. Nigdy mnie nie zawiódł i zawsze wszystkim smakuje, a jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Sernik na spodzie brownie sprawdza się na każdą okoliczność.

Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Sernik na spodzie brownie

Składniki

Spód brownie:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 70 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  2. Czekoladę połamać i umieścić w rondelku razem z masłem. Rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzać do wrzenia. Lekko ostudzić.
  3. Jajka, cukier, migdały, mąkę i proszę do pieczenia zmiksować z roztopioną czekoladą.
  4. Wylać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 10-15 minut.

Masa serowa:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. 
  2. Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min). 
  3. Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe i miksować na wolnych obrotach. 

Wykończenie:

  1. Na spód wylać masę twarogową.
  2. Piec 60 minut w 170 stopniach.
Sernik na spodzie brownie
Sernik na spodzie brownie

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 290

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *