5
(1354)

Sernik straciatella pieczony , to klasyczny sernik z twarogu z wiaderka na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem małych kawałków czekolady oraz czekoladową polewą!

Proste, ale jakże efektywne ciasto 🙂

Sernik wychodzi bardzo delikatny i kremowy, rozpływa się w ustach. Kawałki gorzkiej czekolady komponują się idealnie z masą twarogową 🙂

Zapraszam też po przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Sernik stracciatella
Sernik stracciatella
Sernik stracciatella
Sernik stracciatella

Składniki

Spód

  • 250 g zbożowych ciastek czekoladowych (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 240 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 2 budynie śmietankowe (każdy po 40g)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g gorzkiej czekolady

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 C.

Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać jajko, jedno po drugim, za każdym razem miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Dodać śmietankę i wymieszać. Na końcu dodać budynie śmietankowe i delikatnie, bardzo dokładnie wymieszać masę serową.

Gorzką czekoladę drobniutko posiekać i dodać do masy serowej, wymieszać. Wylać na podpieczony, ostudzony spód.

Piec 60 minut w 180 C.

Po ostudzeniu przygotować polewę. Czekolady rozpuścić w śmietance na małym ogniu, dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka polewa. Polać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Sernik stracciatella
Sernik stracciatella
Sernik straciatella

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1354

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *