Pyszny sernik z borówkami z polewą z białej czekolady to szybki przepis na przepyszne ciasto. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jest bardzo proste, ponieważ spód wykonujemy ze zmielonych ciasteczek śniadaniowych. Nie trzeba też mielić twarogu bo korzystamy z twarogu z wiaderka 🙂
Inne przepisy na serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 26 cm
Spód:
- 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
Polewa z białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 40 g śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- około 300-400 g borówek (mogą być mrożone, nie rozmrażamy)
Przygotowanie
Spód:
Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 C.
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe i miksować na wolnych obrotach.
Twaróg wylać na podpieczony spód. Na wierzch wysypać borówki.
Piec 60 minut w 175 stopniach C. Ostudzić w foremce, następnie delikatnie przejechać nożem wzdłuż brzegów ciasta i odpiąć rant od tortownicy.
Polewa
Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
super sernik mniam
mniam
Czy borówkami mogą być mrożone, i czy trzeba je rozmrozić przed wyłożeniem na ser?
mogą być mrożone, nie trzeba, a nawet nie powinno się ich wcześniej rozmrażać 🙂
Jaki najlepszy jest ser z wiaderka ? który Pani użyła ? czy Presidente w wiaderku mielony sernikowy będzie dobrym wyborem ? pozdrawiam
Ja zawsze używam Vitello z Biedronki albo z firmy Włoszczowa 🙂
Mam pytanie odnośnie budyniu czy dokładamy go w proszku czy ugotowany ?
W proszku 😁
Przepraszam, nie zauważyłam pytania 🙁 Tak jak pisze Pani Monika – w proszku 🙂
Ten sernik jest przepyszny i szybko się robi. Do tej pory robiłam sernik ucierany bo miał fajną kremową konsystencję ale niestety zajmuje on sporo czasu. Ten jest szybki i przepyszny!
Jedyna zmiana u mnie to, że robię na kruchym cieście a nie z ciasteczek. 🙂
Ja też czasami kombinuję ze spodem 🙂 Cieszę się, że smakuje!
sernik jest pyszny,wychodzi idealnie.Ostatnio nasze ulubione ciasto.
Można dodać inne owoce ? Czy to świeże czy mrożone?
osobiście próbowałam z malinami i jagodami i obie wersje też są super 🙂
nie wiem jak jeszcze inne owoce.
Mrożonych proszę nie rozmrażać.