Pyszny sernik z borówkami z polewą z białej czekolady to szybki przepis na przepyszne ciasto. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jest bardzo proste, ponieważ spód wykonujemy ze zmielonych ciasteczek śniadaniowych. Nie trzeba też mielić twarogu bo korzystamy z twarogu z wiaderka 🙂
Inne przepisy na serniki tutaj 🙂



Składniki na tortownicę 26 cm
Spód:
- 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
Polewa z białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 40 g śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- około 300-400 g borówek
Przygotowanie
Spód:
Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 C.
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe i miksować na wolnych obrotach.
Twaróg wylać na podpieczony spód. Na wierzch wysypać borówki.
Piec 60 minut w 175 stopniach C. Ostudzić w foremce, następnie delikatnie przejechać nożem wzdłuż brzegów ciasta i odpiąć rant od tortownicy.
Polewa
Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!